Torta di Nocciole (zonder bloem)

Ambachtelijk gemaakte hazelnotentaart uit de Langhe is van een heel andere orde dan de hazelnotentaart die je in een willekeurige Nederlandse winkel kan kopen: de Langarole hazelnotentaart is een en al hazelnoot. Die kunt u ook zelf maken met onderstaand recept.

De hazelnoot is een lokale trots en groeit op steeds meer plekken in het hogere deel van de Langhe, de Alta Langa. Van hazelnoot naar taart is maar een kleine stap, de aanvoerroute is tenslotte kort. De Langarole taart koop je in een lokale delicatessenwinkel of pasticceria of via de webshop van de producent. Elke ambachtelijke hazelnotentaart bakker heeft een trouwe schaar fans, die graag speciaal naar diens winkel of marktkraam komt om de favoriete taart te kopen.

Zelf zo’n taart bakken kan natuurlijk ook.
Gelukkig is op steeds meer plekken een zak met hazelnoten te koop, gedopt, gebrand en vacuüm verpakt (voor de houdbaarheid). Dat scheelt heel wat werk. Met de hand elke hazelnoot kraken, het nootje eruit peuteren, in de oven branden (circa 6 minuten op 180° Celcius) en daarna nog het schilletje eraf wrijven is een tijdrovend werkje.

Iedere taartenbakker heeft zijn eigen, geheime, recept.
Gelukkig zijn niet alle recepten meer geheim. Voor mijn reisgids ‘Genieten in Piemonte’ kon ik indertijd de hand leggen op een recept met en eentje zonder bloem. Hierbij het recept zonder bloem en dus glutenvrij.

Voor 6 personen

Nodig:

3 eieren, gesplitst
150 gram suiker
300 gram gedopte hazelnoten, geroosterd en zeer fijn gehakt of gemalen
boter voor het bakblik
ronde springvorm (24 cm)

Splits de eieren. Klop de dooiers en de suiker tot een schuimige massa. Klop de eiwitten stijf en spatel ze met de hazelnoten door het dooier-suikermengsel. Schep het vervolgens in een ronde springvorm en zet het circa een uur in een op 150° Celcius voorverwarmde oven.

hazelnoottaarten