Tiramisù is het vijfde meest bekende Italiaanse gastronomische woord in de wereld. Daarbij is het de meest bekende Italiaanse ‘dolce’. De herkomst houdt heel Italië nog steeds bezig.

Ook de regio hoofdstad van Piemonte, Turijn, maakt er aanspraak op. Tiramisù zou bedacht zijn door de kok van de ‘Conte Verde’, Amedeo VI van Savoia ofwel Savoye (1334-1383). Deze Piemontese graaf wilde zachte en brosse koekjes aanbieden aan keizer Karel IV van Luxemburg. Zijn kok moest daarvoor zorgen. De crème werd toen gemaakt van boter (tegenwoordig mascarpone), het ei geslagen met de suiker. Het werd een dessert voor speciale momenten. Piemontees is ook de huidige vice-president van de Tiramisù Academie, die zetelt in Treviso: de kandidaat burgemeester van Villanova d’Asti. De academie organiseert elk jaar de ‘Tiramisù World Cup’. Kandidaat patissier uit diverse landen strijden er om het lekkerste recept.

Tiramisù was het favoriete toetje van de eerste minister van de in Turijn zetelende regering van het hertogdom en koninkrijk van de Savoye (en Sardinië) en vervolgens ook van het Verenigde Italië. De naam van deze gourmand is Camille Benso Conte di Cavour (1810-1861). Met hem werd het een beroemd dessert.

Recept volgt.

tiramisu
tiramisu2
Savoiardi