Tagliatelle met truffel

Hoewel er ook in de zomer (zwarte) truffel gevonden wordt, is het seizoen van de truffel toch echt de herfst. Wanneer de loofbomen geel en rood kleuren, dauw de velden in de ochtend mistig maken, er flarden van wolken tussen de heuvels blijven hangen en de dagen snel korter worden, ritselt het in de schemer tussen de bomen in de Langhe en Monferrato. Truffelzoekers vergezeld van hun hond en een puntige stok zoeken vooral onder oudere bomen en struikgewas naar dit kostbare goed. Ooit was het voer voor de armen, tegenwoordig worden vooral voor de smaakvolle witte truffel fenomenale prijzen betaald. Elke truffelzoeker heeft zijn favoriete plekken, die zo goed als mogelijk geheim worden gehouden.

Rond ons huis wordt zwarte truffel gevonden. Volgens de overlevering vroeger ook witte. Alleen die hebben we nog nooit gezien. Bij gebrek aan een truffelhondje moeten wij het hebben van de goedgevigheid van de truffelzoeker, die we betrappen op onze gronden. We gaan er vanuit dat hij de mooiste voor zichzelf houdt.

Tagliatelle met truffel voor 4 personen

Nodig

320 gram tajarin* of tagliatelle
45 gram boter
40 gram gemalen Parmezaanse kaas
een knolletje witte of zwarte truffel

Vul een grote pan met water en een bouillonblokje. Voeg de tajarin of tagliatelle toe als het water kookt. Kook de pasta totdat deze ‘al dente’ is: beetgaar. Giet de pasta in een zeef, laat het uitlekken en doe het daarna even terug in de pan of laat het in het vergiet met een deksel erop tegen afkoelen. Smelt op hoog vuur de boter in een grote koekenpan. Als de boter is gesmolten, voeg je de pasta toe en bak het al omroerende heel even. Schep de pasta daarna op de borden en schaaf er ruim snippers truffel over. Bij voorkeur met een truffelschaaf, mandoline, omdat heel dun het lekkerste is. Strooi er wat Parmezaanse kaas over, pak een vork en smul.

* tajarin is een platte dunne Piemontese versie van tagliatelle, gemaakt van eierpasta. Te koop in de breedte 1,5 mm en 2,5 mm.

tagliatelle truffel lunch
truffelzoeker met hond
zwarte truffel