Recepten uit Piemonte

Lekker eten en drinken is in Piemonte tot kunst verheven. Niet voor niets is de Slow Food beweging geboren op de grens van de Piemontese streken Roero en Langhe, in het stadje Bra. Uit Piemonte komen bekende wijnen als Barolo en Barbaresco en kazen als Toma en Grano Padano. Piemonte heeft meer lekkernijen. Veel lokale gerechten hebben hun origine in de boeren plattelandskeuken. De keuken van het hertogelijke en later koninklijke hof van Savoye in Turijn borduurde hierop voort. Dit staat borg voor lekkere verrassingen.

Veel van de oude recepten worden nog steeds gebruikt. De ene keer op de traditionele wijze, de andere keer met een meer hedendaagse twist. Vaak verrassend eenvoudig en erg lekker. Onder onderstaande links verzamel ik deze recepten. Zo kan je in Piemonte, maar ook in Nederland Piemontees blijven smullen.

verse eekhoorntjesbrood

Over ingrediënten en antipasti

De Piemontese keuken maakt vooral gebruik van dat wat van het land komt. Truffel, hazelnoten, eekhoorntjesbrood, kastanje, rijst, Porro di Cervere, Aglio di Cravaglio, Pere Madernassa, enzovoorts, enzovoorts.

In Piemonte eindigt de dag voor menig bewoner met een glas wijn uit de regio en enkele antipasti. Soms is het plateau met antipasti zo rijk, dat de rest van het menu achterwege gelaten wordt. Het glas wijn met de antipasti worden daarmee het diner waarmee men de dag afgesluit. Antipasti zijn ook de smaakmakers van het traditionele Piemontese menu. Minimaal twee kleine gerechten met wat brood en grissini, gevolgd door een primo, secondo en een dolce.

riso di venere gerecht

Primi e Secondi

Een diner in Italië kan bijna niet zonder een ‘primo piatto’ op basis van meel of graan. In Piemonte betekent dit een pasta, gnocchi, een gerecht met polenta, een rijst, een minestra of een lichte soep vergezeld van natuurlijk wat brood of grissini. Het gerecht is passend bij de volgende gang, ‘ il secondo piatto’. Een secondo bestaat uit een gerecht met vis en/of vlees, vergezeld door wat, gebakken, groenten of aardappel. De lunch was vroeger, en op sommige plekken nog steeds, een eenvoudige pasta. Typisch Piemontese pasta zijn de Agnolotti del plin, kleine ravioli gevuld met vlees en/of groenten. Klick op onderstaande link en laat je inspireren door de recepten.

kerst met panettone

Dolce – zoete gerechten

Zoete gerechten waren aan het Turijnse hof van Savoye populair. De hofkok werd uitgedaagd tot het verwennen van zijn veeleisende adelijke clientèle. Gelukkig bood het achterland van Turijn veel mogelijkheden. Fruit, hazelnoten en kastanje waren in overvloed verkrijgbaar en werden dankbaar gebruikt. Met de komst van cacao kregen de ‘dolce’ aan het Turijnse hof een extra dimensie. Niet zelden liet de hofkok zich inspireren door de gerechten van de veelal arme plattelands bevolking. Zo kon het gebeuren dat je, bijna, dezelfde gerechten op beide tafels geserveerd kon krijgen. Klick voor receptuur van de bekendste ‘dolce’ op onderstaande link.