Tagliatelle met truffel
Hoewel er ook in de zomer (zwarte) truffel gevonden wordt, is het seizoen van de truffel toch echt de herfst. Wanneer de loofbomen geel en rood kleuren, dauw de velden in de ochtend mistig maken, er flarden van wolken tussen de heuvels blijven hangen en de dagen snel korter worden, ritselt het in de schemer tussen de bomen in de Langhe en Monferrato. Op zo’n dag is een tagliatelle gemaakt van verse eierpasta met dun geschaafde truffel een heerlijke afsluiter van de dag. Klick op ‘lees meer’ voor het recept.
Risotto met eekhoorntjesbrood
Eekhoorntjesbrood is de Nederlandse naam. De Italiaanse, funghi porcini, kom je in Nederland ook wel tegen. Vers heeft deze paddenstoel een delicate smaak en is heerlijk na licht gebakken in een eimengsel in de koekenpan. De gedroogde versie, die veel makkelijker verkrijgbaar is, heeft een sterke smaak. In de herfst wordt deze paddenstoel gevonden en geplukt. Dan ook staat het op het menu van menig restaurant in Piemonte. Voor een recept met risottorijst, zie onderstaande link.