Wandelparadijs
Aan de westkant van Piemonte, op de grens met Frankrijk, liggen een zevental valleien waar het ultiem wandelen is. Elke vallei is uniek en lang afgesloten geweest van ‘de rest van de wereld’. Een nog steeds smalle weg biedt toegang tot elke vallei vanuit de laagvlakte aan de Italiaanse kant. En een enkele valei is door een weg over een pas ook per auto te bereiken vanaf de Franse kant.

Eeuwenlang ging de reis er te voet. Pelgrims, kunstenaars en handelsreizigers hebben de bergen altijd doorkruist en hun bewijs daarvan achtergelaten. Nu wordt het langzaamaan ontdekt als doel voor een actieve vakantie.

Verlaten dorpjes
Met de industrialisatie van Turijn en omgeving trokken veel bewoners weg uit de bergen. Het leven was er hard. Een enkeling bleef. De dorpjes raakten uitgestorven. De laatste jaren trekken vooral jonge mensen nu juist om de rust en het eenvoudige leven terug naar die bergen. Oude huizen worden er (met regionale en Europese subsidie) gerestaureerd en oude ambachten in ere hersteld. De Occitaanse cultuur met eigen taal kon daardoor behouden blijven.

Voor een actieve vakantie
Hotels, B&B en rifiugi (wandelhutten), het herstellen van de oude wandelpaden, faciliteiten voor tochten te voet, per fiets of mountainbike of kayak maken het een steeds aantrekkelijkere plek voor een vakantie. Hierdoor wordt het in augustus steeds drukker; vooral in de weekenden wanneer bewoners uit het laagland voor een korte vakantie naar de bergen trekken. Daarbuiten is het er nog steeds erg rustig.

Deze valleien zijn:
– Valle Susa (met Abbazia della Novalesa en Fenestrelle)
– Valle Po (met de oorsprong van de rivier de Po),
– Valle Varaita (met Sampeyre en de Colle dell’Agnello naar Frankrijk),
– Valle Maira (wandelparadijs met o.a. de dorpen Marmora en Chiappera en de beroemde 15de-eeuwse fresco’s van Vlaming Hans Clemer in Elva),
– de besloten Valle Grana (met de productie van de bijzondere kaas Castelmagno),
– Valle Stura (met de Colle della Maddalena naar Frankrijk) en
– Valle Gesso (met de Terme di Valdieri).

Op de grens met de regio Ligurië zijn er ook nog een paar valleien met wandel- en andere sportmogelijkheden:
– Valle Vermenagna (met Limone Piemonte en de Colle Tenda richting Ligurië),
– Valle Pesio (met heiligdom Certosa di Pesio)
– Valle Ellero (met Terme di Lurisia)
– Valle Maudagna (met wintersportgebied Prato Nevoso – Artesina)
– Valle Corsaglia
– Valle Tanaro (met Garessio en Ormea)

De foto’s aan de rechterzijde zijn gemaakt in de bergen ter hoogte van Macra en op de Altopiano della Gardetta, een hoogvlakte (2085 – 2831 m. hoogte) dat op de lijst van Italiaans geologisch erfgoed staat. Beide te bereiken via Valle Maira.

watermolen valle Maira
varens Valle Maira
wandeling Valle Maira met boerderij
zicht op Altopiano della Gardetta
Altopiano della Gardetta rotsformatie