Een ruime keuze
Barolo, Barbaresco, Barbera, Dolcetto, Moscato d’Asti, Asti Spumante en Gavi zijn de bekendste namen. In de zuidelijke Piemonte wordt een grote diversiteit aan kwaliteitswijnen geproduceerd. Dat maakt dit gebied ook zo bijzonder.

Om deze reden, maar ook om het bijzondere landschap zijn de streken Langhe en Monferrato in 2014 aan de UNESCO Werelderfgoedlijst toegevoegd. Barolo wordt wel de ‘koning onder de wijnen’ en ‘de wijn voor koningen’ genoemd. Andere wijnen uit dit gebied zijn de Pelaverga, Freisa, Brachetto d’Acqui, Arneis en de Alta Langa spumante.

Rode wijnen
De smaak van elke wijn wordt door meerdere factoren bepaald. Smaakfactoren zijn de druivensoort, de grond waar de druivenstokken staan, de hoogte van de plek, stand van de heuvelrug ten opzichte van de zon, het weer en natuurlijk ook de producent. Barolo wijnen kunnen onderling enorm verschillen in smaak (en prijs) en worden net als Barbaresco wijnen van nebbiolo-druiven gemaakt. En Barbaresco smaakt weer anders dan Barolo. Barbaresco is wat toegankelijker. Wanneer een nebbiolo-druivenstok buiten het Barolo of Barbaresco territorium groeit, mag het alleen de naam Nebbiolo op zijn etiket zetten. Dat wil niet betekenen dat deze wijn minder van smaak/kwaliteit zou zijn. De prijs is dan vaak wel wat lager.

Overal in Piemonte wordt wijn van de barbera-druif gemaakt. Een toegankelijke wijn heerlijk bij bijvoorbeeld een bord pasta. Oorspronkelijk komt Barbera uit 17de-eeuws Monferrato, waar sinds 2014 de Nizza DOCG een erg lekkere Barbera wijn is.

Een heel klein herkomstgebied heeft de Pelaverga DOC-wijn, namelijk de omgeving van het dorpje Verduno. Een heerlijke niet al te zoete rode dessertwijn is de Brachetto d’Acqui uit de omgeving van Acqui Terme.

Witte wijnen
De meest bekende lokale witte wijn is de Roero Arneis (ook Langhe Arneis), droog en met een iets bittere afdronk. Heerlijk als aperitief of bij vis. Een prima Chardonnay kom je in de Langhe veel tegen.

Een ‘nieuwe’ wijn van zeer oude druivenstokken is de Nascetta uit de omgeving van het dorp Novello (vlakbij Barolo). Een lekkere droge wijn wordt geproduceerd in Gavi van de cortese-druif: Gavi di Gavi.

De dessertwijn Moscato d’Asti kent een grote variëteit aan kwaliteit. Dit merkten we eens tijdens een proeverij in de straten van het dorp Santo Stefano Belbo. De moscato-druiven groeien er tegen zeer steile hellingen. Alchemisten zijn letterlijk eeuwen bezig geweest om een procedé te vinden waarbij gevulde flessen niet uit elkaar knalden. En als alternatief voor champagne drink je in deze regio of Asti Spumante of de Alta Langa Spumante.

Digestive
Grappa is de Italiaanse neef van cognac, een drank gedistilleerd van droesem van de druif die is achtergelaten in de tanks nadat de wijn is overgezet in vaten. Ooit een drank voor de armen, wordt het steeds populairder en kent het net als de wijnen vele kwaliteiten. Voor de grappa passito wordt de druif pas begin november geplukt. Het merendeel van het vocht is dan uit de druif en de suikerconcentratie dus hoger.

Keuzestress
Bij welke producent wijn gaan proeven, voor welk type wijn kiezen? Lastig wanneer je de omgeving en de wijnen niet (goed) kent. Een bezoek aan een enoteca of een wijnbar is een oplossing. Daar kan je per glas bestellen en je wijn vergezeld doen gaan van allerhande aperitivi. En/of kies elke middag/avond een andere wijn bij het eten. In veel restaurants zijn de wijnen nog heel redelijk geprijsd (hoewel we merken dat dat aan het veranderen is). Let in de zomer bij aanschaf van wijn op dat deze niet in de auto blijven liggen en zeker niet in de hete zon.