De verzameling Egyptische oudheden in het Museo Egizio behoort tot de meest beroemde in de wereld. Het museum is gevestigd in een barok palazzo aan de Accademia delle Scienze in het centrum van de stad. Mede dankzij het werk van Italiaanse archeologen in Egypte heeft dit museum zo’n rijke en imponerende collectie. Het beroemde beeld van Ramesses II is het symbool van dit volledig aan de kunst en cultuur van Egypte gewijde museum. Leuk met/voor kinderen.

Het strenge bakstenen gebouw is van de architect Guarino Guarini en in de periode 1679-1687 voltooid door Michelangelo Garove. Vroeger was dit het Collegio dei Nobili en werden er de jonge edellieden van Turijn door de Jezuïeten onderwezen. In 1787 werd het de zetel van de Academie der Wetenschappen; dertig jaar eerder opgericht door de wiskundige Giuseppe Luigi Lagrange, de arts Giovanni Cigna en de chemicus Angelo Saluzzo.

De basis van de collectie Egyptische oudheden komt voort uit de verzameling van Bernardino Drovetti. Als consul-generaal voor Frankrijk in Egypte bouwde hij een verzameling van 5.268 voorwerpen op. Hertog Carlo Felice di Savoia kocht deze verzameling in 1824.