Turijn

Turijn is de hoofdstad van de Italiaanse regio Piemonte. Een stad van tradities, barokke paleizen, Jugendstil huizen en historische café’s met heerlijke koffie en aperitivo. Het heeft de grootste collectie Egyptische kunst en cultuur buiten Egypte en hèt toonaangevende museum voor moderne en hedendaagse kunst. Ook is het er goed eten en drinken – enogastronomia – en koop je er erg lekker ijs. Eens in de twee jaar is er de Slow Food beurs ‘Salone del Gusto’.

Turijn_ijs_Fiorio

IJs

De filosofie van Slow Food vind je in Turijn ook terug bij de vele gelaterie: ijs met veelal ingrediënten uit het directe achterland. Hazelnotenijs bijvoorbeeld is nergens anders zo lekker. Turijn kent honderden ijszaken. Zoveel dat je voor een lekker ijsje niet hoeft om te lopen. Niet alleen ijs van ijsproducenten met een indrukwekkende historie, maar ook van hedendaagse idealisten.

Bekende gelaterie met winkels in het centrum van Turijn zijn GROM, Caffè Fiorio, Rivareno, Gelati Pepino 1884. Dit is maar een kleine selectie. Maestro del Gusto 2017-2018 is Gelateria Mara dei Boschi. Een andere favoriet is Alberto Marchetti en Più di un Gelato. In het boek ‘Turijn-Stad van barok, Slow Food en hedendaagse kunst’ en de ANWB-gids over Turijn zijn de belangrijkste beschreven.

zicht op Turijn met toren Mole

Films over de stad

In de beginjaren van de twintigste eeuw was Turijn een filmstad. Het behoorde daarmee tot de avant-garde in Europa. Er waren diverse studio’s en de stad diende als decor. Zo werd het boek ‘La Solitudine dei numeri primi’  (Paolo Giordano) er verfilmd en werd de auto scene uit ‘The Italian Job’ op het dak van de voormalige fabriek van FIAT in Lingotto opgenomen.

Leuk  ook zijn de filmpjes op Youtube over Turijn (link zit onder de titel):