In 1986 werd in het stadje Bra (bevindt zich op de grens van de streken Langhe en Roero) door Carlo Petrini en zijn groep vrienden een beweging opgericht, die iets later de naam Slow Food kreeg. ‘Langzaam voedsel’ als protest tegen de oprukkende fast food industrie. In 1989 werd Slow Food een internationaal opererende organisatie. Nu met in meer dan 160 landen een lokale vestiging. Ook in Nederland! Door lid te worden van de organisatie in eigen land ondersteun je zowel de lokale als de internationale strijd voor behoud van eerlijk en duurzaam (geproduceerd) voedsel. Daarbij word je als lid onder andere middels een tijdschrift (aanrader!) regelmatig op de hoogte gehouden over zaken aangaande Slow Food.

Binnen Slow Food lopen programma’s van activiteiten gericht op het verder verspreiden en versterken van het gedachtegoed van de beweging. De organisatie richt zich op de politiek, het publiek en de voedselproductie, met als invalshoek behoud en versterking van (bio)diversiteit. Daarnaast ondersteunt Slow Food het maatschappelijk debat, voedseleducatie, en kennisontwikkeling. Elk land heeft zijn eigen activiteiten.

Daarnaast heeft Slow Food in Italië activiteiten met een internationale scope: de tweejaarlijkse beurs Salone del Gusto (sedert 2016 heet het Terre Madre Salone del Gusto) in Turijn, Cheese! in Bra en Slow Fish in Genua. Op wisselende plekken in de wereld vinden de volgende beurzen plaats: Slow Meat, Slow Food Pacific Asia Festival, Indigenious Terra Madre en Terra Madre Day.