Wandeling vanaf Piedicavallo
Piedicavallo wandeling dorpje
Piedicavallo wandeling brug
Piedicavallo wandeling bos

Monte Rosa is het bekendste en hoogste bergmassief van Piemonte. Het ligt op de grens van Piemonte met Aosta en Zwitserland. Het jaar rond heeft de hoogste berg, de Dufourspitze (4634 m.), een witte top. Het woord ‘rosa’ betekent gletsjer. Het massief spreekt tot de verbeelding van velen. Meer naar het noordoosten heb je het nationale park Val Grande en zuidwestelijk van de Monte Rosa ligt het 70.000 hectare grote nationale park Gran Paradiso. Allen plekken, die populair zijn bij sportieve mensen en natuurliefhebbers.

Het noordelijkste park Val Grande is het minst bekend. De natuur is er ruw en regenrijk. De dalen zijn er dicht bebost. De hoogst gelegen berghut staat op een van de bergtoppen van de Monte Rosa, de Punta Gnifetti: Capanna Regina Margherita. Van de foto alleen al zou je hoogtevrees krijgen. Aan de Piemontese kant van dit bergmassief wordt er geskied boven het dorp Alagna (Monterosa skigebied). Het bergdal eronder heet La Valsesia en is sinds de middeleeuwen bewoond door de Walser. Mensen, die over de bergen vanuit het westen kwamen op zoek naar landbouwgrond en zich aanpasten aan het harde leven op de berg. Links en rechts van de rivier Sesia is het prachtig wandelen, wildwater varen, vissen, etc.

Het meest bekende park is Gran Paradiso. Het ligt deels in Aosta en deels in Piemonte. De valleien bevinden zich op 800 m. hoogte, de bergtoppen gaan er tot 4061 m. Ook hier tref je uitgestrekte alpenweiden, eindeloze bossen, imposante rotsmassieven, gletsjers en een rijke en gevarieerde flora en fauna. Vanaf de Piemontese kant is het park te betreden via onder andere Ceresole Reale, Locana en Ronco Canavese.