Chiesa della Missione – Mondovì

Mondovì is een mooi stadje in de Monregalese, de streek ten westen van de Langhe in Piemonte. De stad heeft een barokke benedenstad en een middeleeuwse bovenstad. De bovenstad bereik je via steile trappen, de funicolare (een treintje) of buitenom per auto. De bovenstad dateert uit 1198.

Aan het mooie en ovale plein van de bovenstad, Piazza, ligt een grootse kerk: Chiesa della Missione. Groots qua formaat, decoratie (waaronder roze en wit marmeren zuilen) en fresco’s. De fresco’s van Andrea Pozzo (1642-1709) zijn spectaculair door hun perspectivische verkortingen. Pozzo was pas 35 jaar oud toen hij deze illusionistische schilderingen aanbracht. Acht jaar later beschilderde hij de koepel van de Sant’Ignazio in Rome en werd daarmee een zeer gevierd kunstenaar. De kerk is recent gerestaureerd.

De Jezuïtische kerk is gewijd aan de heilige Francesco Saverio en is gebouwd tussen 1665 en 1678 door architect Giovenale Boetto (1603-1678). De façade dateert van later. De schilderingen verbeelden scenes met San Francesco Saverio; het behoort tot de top van barokke verbeelding.

Aan het plein in Piazza is ook een alleraardigst keramiek museum gevestigd in een mooi gerestaureerd palazzo. Ook is er vlakbij een museum dat een beeld geeft van de drukwerkkunst sedert de 15de eeuw. Toen al was er in Mondovì een drukkerij. Het is gevestigd in het voormalige weeshuis. Bij de grote klokkentoren, op het hoogste puntje van Piazza, heb je een mooi uitzicht over het omringende laagland.

In de benedenstad, Breo, tref je veel elegante winkels en de wekelijkse markten. Zo is er elke zaterdag een grote boerenmarkt. In de zomer merk je daar dat in dit deel van Piemonte veel fruit wordt gekweekt. Ook dit deel is zeer de moeite van een bezoek waard. En ijs is er eigenlijk bij alle ‘gelaterie’ erg lekker!