Piemonte is een van de grootste regio’s van Italië. Wijn, cultuur, kunst, muziek, lekker eten, gastvrijheid, wandelen, fietsen, groen, heuvels en bergen zijn willekeurige trefwoorden, die op deze regio van toepassing zijn. Voor een gevarieerde vakantie. Onder de tab Noord-Piemonte en Zuid-Piemonte treft u specifiek berichten die van toepassing zijn op dat deel van deze regio.

San Fiorentino 4

Middeleeuwse fresco’s

De regio Piemonte is vooral bekend om haar natuurgebieden en de mooie wijnen, die er geproduceerd worden. Fresco’s uit de middeleeuwen zijn pareltjes, die je op onverwachte plekken treft. Zo schilderde de Vlaming Hans Clemer een prachtige schildering (15de eeuw) in een kapel van het overigens verder niet zo bijzondere kerkje van Elva hoog in de bergen boven de Valle Maira. En in het Tanaro dal tref je net buiten het slaperige dorpje Bastia Mondovì een 12de-eeuws kerkje, San Fiorenzo, met 15de-eeuwse fresco’s die verhalen uit de bijbel verbeelden. De dorpskerk van Prunetto, vlakbij het gelijknamige kasteel, heeft fresco’s van heiligen, waarvan er eentje met z’n ogen door de kerk lijkt te volgen.

Meer hierover volgt.

Piedicavallo noord piemonte

De Piemontese Alpen

In het noorden en westen wordt de regio Piemonte begrensd door een Alpenmassief. Grens met respectievelijk Zwitserland en Frankrijk. Het zijn plekken waar het fantastisch wandelen is en minder druk dan in Zwitserland (aldus Zwitsers die we op een van de wandelingen tegenkwamen). In noordelijk Piemonte is het goed wandelen ten noorden van de stad Biella en in de omgeving van het heiligdom van Oropa. Verder is er het enorme natuurpark Gran Paradiso. In zuidelijk Piemonte heb je onder andere de valleien Valle Po (met de oorsprong van de rivier de Po), Valle Varaita, Valle Maira, Valle Grana en het natuurpark Alpi Marittime.

IMG_3810

Andere handige websites

Lago Maggiore is het op één na grootste meer van Italië en behoort voor een deel tot de regio Piemonte. Over dit prachtige meer, de dorpjes en steden, het landschap, de bezienswaardigheden, hotels, restaurants en nog veel meer lees je op www.lagomaggiore-nu.nl .
Op de startpagina over het Lago Maggiore staan handige links.

Op de startpagina over Piemonte staan ook handige links.