Universiteitsstad Novara ligt in de noordoostelijke hoek van Piemonte. Net ten westen van Milaan. De stad heeft een klein en levendig centrum. Bezienswaardigheden zijn de kerk en koepel van de Basilica di San Gaudenzo en de Dom met een vroegchristelijk baptisterium. De koepel is net als het voorportaal van de Dom gebouwd door Alessandro Antonelli. Deze architect is beroemd om zijn Mole Antonelliana in Turijn (tegenwoordig een filmmuseum). Vanaf de koepel heb je bij helder weer een prachtig uitzicht over de stad tot aan het Monte Rosa bergmassief.

Novara-plein-muzikanten

Rijstteelt

Novara ligt in een van de weinige gebieden in Italië, die vlak genoeg zijn voor grootschalige landbouw. Rondom Novara is het vooral de rijstteelt, die het landschap bepaalt. Via het Canale Cavour wordt het water uit de hoger gelegen gebieden geleid naar de rijstvelden. Een ingenieus systeem van sluizen en overbruggingskanalen zorgt dat de rijstgronden worden bevloeid.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De Koepel

La cupola di San Gaudenzio is het symbool van Novara. Tussen 1840 en 1885 werd deze op de veel oudere Basilica di San Gaudenzo gebouwd door architect Alessandro Antonelli. De koepel is van baksteen, meet 126 meter hoog, heeft een diameter van 31 meter en weegt 5572 ton. De bouw werd gefinancierd met een belasting op vlees: Tasse del Sesino. In de zomer is de koepel te beklimmen. Een ticket koop je van tevoren via internet.

De Basilica di San Gaudenzo dateert uit de laat-renaissance en is gebouwd tussen 1577- en 1590. Het altaarstuk is van de in Piemonte zeer bekende kunstenaar Gaudenzio Ferrari en dateert uit 1516. De 75 meter hoge barokke kerktoren is van de huisarchitect van de Savoie, Benedetto Alfieri en dateert uit het midden van de 18de eeuw.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Een ambitieus architect

Alessandro Antonelli liet op meer plekken in Novara zijn sporen na. De toen in slechte staat verkerende Romaanse Duomo di Santa Maria Assunta liet hij afbreken en opnieuw opbouwen op een wijze die nu nog de gemoederen bezighoudt. De uit 1857-1869 stammende basiliek kreeg toen een van de grootste en meest imponerende portalen van Europa (werk van zijn zoon Costanzo). Open: 9-12 en 15-18 uur. Antonelli verzorgde ook de uitbreiding van het Ospedale Maggiore, het Palazzo Avogadro en het Casa Giovanetti. Casa Bossi (1857-1859) geldt als een van de mooiste neo-klassieke paleizen in Italië. Nu is er onder andere een theater gevestigd en zijn er tentoonstellingen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Broletto

Ook het middeleeuwse Broletto is een symbool van Novara. In het vierkanten complex met een knus binnenplein is het museum Galleria d’Arte Moderna Giannoni gevestigd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Koekjes

Biscottini di Novara zijn dubbel gebakken koekjes van maïsmeel. Al sinds 1852 worden ze in Novara gebakken. Nu koop je ze nog bij Biscottificio Camporelli in de Vicolo Monte Ariolo 3 (zijstraatje van de Corso Cavour).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het bureau voor toerisme: turismonovara.it