Appartementen en ‘rifugio’ Des Martin – Castelmagno

La Casa Vecchia
Vakantiehuis La Casa Vecchia – Somano
18 april 2015

In de Piemontese Alpen op de grens met Frankrijk ligt in de kleine omsloten vallei (Valle) Grana het gehucht Valliera (1509 m). Valliera behoort tot de gemeente Castelmagno, naamgever van een bijzondere kaas. Het gehucht was verlaten, de kaas werd er niet meer gemaakt. Dat ging tien ondernemers uit de Langhe met wortels in de bergen aan het hart en zij knapten het dorp op. De huisjes zijn tegen de berg ‘aangeplakt’. Nu zijn er kamers en appartementen te huur. Duidelijk is te zien dat één van de ondernemers een architect is. Hun agriturismo kreeg de naam Des Martin: Des = tien en Martin is er een veel voorkomende achternaam.

Vanuit Des Martin kan je wandelen in de Valle Grana en naar de grotere Valle Maira. Des Martin bereik je via een smalle en bij tijd en wijlen steile weg. Voor een verblijf in een appartement is het dan ook aan te raden genoeg proviand mee te nemen. Maar gelukkig is er ook een restaurant met een allervriendelijkste kokkin.

Boven het agriturismo en de appartementen is de kaasmakerij. Hier wordt de Castelmagno d’Alpeggio en de Unico di Valliera (een Tuma kaas) gemaakt. De Castelmagno heeft een gelimiteerde productie van hoge kwaliteit en draagt sinds 2014 het ‘Presidio Slow Food‘ keurmerk. De koeien die zorgdragen voor de melk voor deze kazen grazen in de zomer op de weiden hoog in de bergen.