La Cucina Piemontese

De keuken in Piemonte is er een van de traditionele landbouw en veeteelt. In Piemonte gaat het om smaak. Het is ook een seizoensgebonden keuken met producten vers van het land, vlees van op kleine schaal gefokte dieren en afgemaakt met tongstrelende wijnen uit de eigen wijngaarden.

De keuken is van oorsprong een keuken van de arme boeren. Sterk om zijn eenvoud en gebaseerd op wat het land te bieden heeft. De visie van de in deze regio opgerichte beweging Slow Food is overal aanwezig. In de producten, die op de markt en in de supermarkt worden aangeboden, de festiviteiten rond lokale producten als ook op de menukaart in menig restaurant. Van oorsprong is het een keuken met veel vlees en vis, maar gerechten met groenten in de hoofdrol winnen terrein.

Typische traditionele hoofdgerechten:
Bollito misto: minstens vier verschillende soorten vlees, afzonderlijk gekookt en in plakken opgediend met groenten en saus.
Brasato al Barolo: rundvlees dat eerst een hele nacht gemarineerd is in Barolo en daarna langzaam wordt gaar gestoofd in diezelfde marinade.
Carne all’Albese: 1-2 mm dunne plakjes of fijngehakte runderlende bestrooid met zout, peper, olijfolie en citroensap en (soms) afgemaakt met bleekselderij, aspergepunten, Parmezaanse kaas en dun geschaafde witte truffel.
Finanziera di polo: een verfijnd gerecht van kippenorganen en hanenkammen.
– Uova al tartufo: een voorgerecht gemaakt van eieren en slagroom in de oven opgestijfd en afgemaakt met witte truffel. Gegeten met brood.
Bagna caôda of càuda: een warme saus, die met rauwe groenten wordt opgediend. De groenten worden in een door een kaars verwarmde aardewerken pot gedoopt, als bij fondu. De saus wordt gemaakt van boter, olijfolie, veel knoflook en ansjovis.
Fonduta con tartufo: Brood gedoopt in een saus van fontina-kaas uit het Aosta-dal en witte truffel.

Binelli terras-GIP
diner Albaretto Torre
Walser Schtuba eettafel