Gerechten uit Piemonte: de recepten

Lekker lekker eten en drinken is in Piemonte tot kunst is verheven. Niet voor niets is de Slow Food beweging geboren op de grens van de Piemontese streken Roero en Langhe, in het stadje Bra. Uit Piemonte komen bekende wijnen als Barolo en Barbaresco en kazen als Toma en Grano Padano. Piemonte heeft meer lekkernijen. Veel lokale gerechten hebben hun origine in de boeren plattelandskeuken. De keuken van het hertogelijke en later koninklijke hof van Savoye in Turijn borduurde hierop voort. Dit staat borg voor lekkere verrassingen.

Veel van de oude recepten worden nog steeds gebruikt. De ene keer op de traditionele wijze, de andere keer met een meer hedendaagse twist. Vaak verrassend eenvoudig en erg lekker. Onder onderstaande links verzamel ik deze recepten. Zo kan je in Piemonte, maar ook in Nederland blijven smullen van deze gerechten uit Piemonte.

verse eekhoorntjesbrood

Over ingrediënten en antipasti

De Piemontese keuken maakt vooral gebruik van dat wat van het land komt. Truffel, hazelnoten, eekhoorntjesbrood, kastanje, rijst, Porro di Cervere, Aglio di Cravaglio, Pere Madernassa, enzovoorts, enzovoorts.

In Piemonte eindigt de dag voor menig bewoner met een glas wijn uit de regio en enkele antipasti: het aperitivo. Soms is het plateau met antipasti zo rijk, dat men de rest van het menu achterwege laat. Het glas wijn met de antipasti worden daarmee het diner waarmee men de dag afsluit: apericena.  Antipasti zijn ook de smaakmakers van het traditionele Piemontese menu. Minimaal twee kleine gerechten met wat brood en grissini, gevolgd door een primo, secondo en een dolce.