Fenoglio, Pavese en Monti

Fenoglio, Pavese en Monti zijn de grote schrijvers uit de Italiaanse literatuur van de twintigste eeuw. Zij zijn geboren in de Langhe en haalden hun inspiratie uit hun geboortegrond. In Nederland is werk van twee in het Nederlands uitgegeven. Het gaat om de schrijvers Cesare Pavese en Beppe Fenoglio. De derde schrijver is Augusto Monti. Hun verhalen geven een geheel eigen inkijk in de streek de Langhe.

Augusto Monti (1881-1966) was hoogleraar in Turijn en antifascist. Zijn familie kwam uit de Valle Bormida in de Langhe. Hij werd geboren in Monastero Bormida. Zijn boek ‘I Sansossi’, een familieverhaal van drie generaties in Cortemilia en Monesiglio. Mooi wordt erin geschreven over het moeilijke plattelandsleven, maar ook over de mooie feesten, over devotie en passie voor het lokale balspel, over ceremoniën en rituelen en natuurlijk over de mensen.

Zijn pupil was Cesare Pavese (1908-1950), geboren en getogen in Santo Stefano Belbo. Met zijn roman ‘La luna e i falò’ eerde hij de plek van zijn jeugd. Voor hem was de plek van zijn jeugd een gedroomde visioen. Eentje van vast willen houden en ervan weg willen vluchten. In het dorp Santo Stefano Belbo is nu een museum aan Cesare Pavese gewijd en wordt er elke zomer een literair festival gehouden. Zijn romans en verhalen zijn gebundeld in het Nederlands uitgegeven. Pavese studeerde literatuurgeschiedenis in Turijn en promoveerde op de Amerikaanse dichter Walt Whitman. Hij vertaalde werk van diverse Engelstalige schrijver. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte hij bevriend met Italo Calvino. In 1950 won Pavese de prestigieuze Premio Strega literatuurprijs voor zijn roman ‘La bella estate’. In augustus van dat jaar pleegde hij ook zelfmoord, worstelend met het leven en toenemend gedesillusioneerd.

Beppe Fenoglio (1922-1963) is geboren en getogen in Alba. Zijn hart lag bij de heuvels van de Alta Langa en de Engelse literatuur, welke laatste zijn manier van schrijven sterk beïnvloedde. In zijn moderne en beknopte manier van schrijven vertelt hij over de miserabele omstandigheden van de boeren, maar ook over de Partizanen strijd die hevig woedde in deze streek ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Zijn bekendste werd is de novelle ‘La Malora’ (in het Nederlands ‘Doem’).  Zijn boek ‘Il partigiano Johnny’ is verfilmd. De ‘luoghi fenogliani’ in de Langhe zijn met bordjes aangegeven. In San Benedetto Belbo, Murazzano en het gehucht San Bovo di Castino (la Cascina del Pavaglione is er gerestaureerd) zijn er wandelingen aangegeven. Het tragische is dat zijn werk voornamelijk na zijn dood is uitgegeven.

augusto monti
Cesare Pavese
Beppe Fenoglio