DOC en andere classificaties

Geen land heeft zo’n strenge wijnwetgeving als Italië. Het is ingevoerd om de wijnboeren te beschermen tegen oneerlijke concurrentie.

De consument geeft de zekerheid dat het product uit betreffende regio komt en aan bepaalde voorwaarden voldoet.  Streekgebonden wijn en voedingsproducten kunnen als ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen een classificatie hebben. De productie staat dan onder controle van de bevoegde staatsautoriteiten. Een vaak bureaucratisch proces en reden waarom sommige kwaliteitsproducenten er tegenwoordig weer juist voor kiezen om geen DOC aan te vragen. Wat betekenen die afkortingen op producten?

DOC: Denominazione di Origine Controllata betekent dat de herkomst is gecontroleerd.

DOCG: Denominazione di Origine Controllata e Garantita is voorbehouden aan wijnen met prestige, die al minstens 5 jaar DOC zijn.

DOP: Denominazione di Origine Protetta is een beschermde herkomstaanduiding. Producten met een DOP-kwalificatie garanderen een traditioneel productieproces, specifieke herkomst en gebruik van zuivere voedingsstoffen.

IGP: Indicazione Geografica Protetta is een kwaliteitsaanduiding voor een speciaal product uit een specifieke regio, die in uitzonderingsgevallen ook wordt toegekend aan speciale producten uit een dorp of stad

STG: Specialità Tradizionale Garantite wordt toegekend aan producten die zich onderscheiden van soortgelijke producten door hun traditionele productiewijze, typisch voor die regio.

wijnproef Barbaresco
wijnproef Gomba Barolo