Wijnen in Piemonte

Piemonte kent een paar beroemde wijngebieden. Van de bijna 50.000 hectare wijnbouwgrond in Piemonte is 60% geregistreerd voor de productie van kwaliteitswijnen. De bekendste zijn Barolo en Barbaresco, maar er is concurrentie. Andere rode wijnen hebben namen als Barbera, Dolcetto, Freisa, Carema, Erbaluce di Caluso, Gattinara en Ghemme. Witte wijnen zijn er de Arneis, Timorasso, Gavi, Nascetta, Chardonnay en Riesling. Er is een witte dessertwijn: Moscato d’Asti. Rode dessertwijnen zijn de Brachetto d’Aqui en la Malvasia. De sparkling wijnen heten Alta Langa DOCG, Asti Spumante en Asti Secco. 

Kenmerkend voor deze regio is dus de grote diversiteit aan wijnen. Van rood en wit, tot zwaar en prikkelend en op leeftijd of jong. Oude en bijna vergeten druivensoorten worden in ere hersteld. Met verrassende wijnen tot gevolg. Daarnaast wordt van druiven die tot in november op roosters liggen te drogen een Passito gemaakt. Grappa, de Italiaanse neef van cognac, is een distillaat van droesem van de druif en ooit drank voor de armen. Het kent veel kwaliteiten.

wijnproef Pena

DOC en andere classificaties

Geen land heeft zo’n strenge wijnwetgeving als Italië. Het is ingevoerd om de wijnboeren te beschermen tegen oneerlijke concurrentie. De consument geeft de zekerheid dat het product uit betreffende regio komt en aan bepaalde voorwaarden voldoet.  Streekgebonden wijn en voedingsproducten kunnen als ze aan bepaalde kwaliteitseisen voldoen een classificatie hebben. De productie staat dan onder controle van de bevoegde staatsautoriteiten. Een vaak bureaucratisch proces en reden waarom sommige ….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aperitivo

Het aperitief is uitgevonden in Turijn en loopt in Piemonte makkelijk uit op een ‘apericena’. Bijna overal wordt het na het middaguur geserveerde glas wijn of cocktail begeleid door een scala aan hapjes. Stukjes lokale kaas, pizza-hapjes, salami, ham, focaccia, nootjes, etc. Daarmee wordt het aperitief een maaltijd: ‘aperitivo + cena = apericena’. De meest beroemde aperitivi, naast een glas wijn, zijn in Piemonte ‘i fantastici otto’: 1. Americano, 2. Bellini, 3. Garibaldi, 4. Hugo, 5. Spritz, 6. Negroni, 7. Cardinale, 8. Mi-To. De recepten delen we graag me u.