Weetjes voor het vakantie vieren in Piemonte: de seizoenen, wat er te doen, de mores van het eten, over diëten, hoe er te komen, een huis kopen…

 

wijnproef Gomba Barolo
des martin agriturismo buiten
Piedicavallo wandeling brug
kerst met panettone
Palio in Alba
Bossolasco
Marktkraam Langhe
La Casa Vecchia in de Langhe
San Fiorenzo - Bastia Mondovi
Tabacchi Turijn
muziek in he bos Langhe

De seizoenen
Herfst
De Langhe is als reisbestemming het meest populair in het najaar. Het is de tijd van de wijnoogst en de zoektocht naar truffels, paddenstoelen en eekhoorntjesbrood. Lekker eten en drinken staat dan centraal. Zeker in september en oktober is het er over het algemeen aangenaam en zonnig weer. Buiten lunchen hoort dan meestal nog tot de mogelijkheden.
Winter
Dit is de minst interessante periode. Bij zonnig weer, en dat is het in verhouding vaak, is het er nog steeds aangenaam vertoeven. Maar het kan er ook mistig – heel goed voor de druiven (!) – en dus vrij saai weer zijn. Ook behoort een fikse sneeuwbui in januari en februari zeker tot de mogelijkheden. Op het menu staat regelmatig wild; zwijnen en herten lopen er nog veelvuldig in het wild rond.
Lente
Dit is weer een heel mooi seizoen, waar nog te weinig toeristen weet van hebben. Culinair is het misschien niet zo interessant, hoewel er net zo lekker gegeten en gedronken kan worden als in de andere seizoenen. Mooi is dan het ontluikende groen, de scherpe vergezichten en de aangename temperaturen. Bij zonnig weer kan al buiten ontbeten worden.
Zomer
Over het algemeen is de zomer er warm. Zeker voor kinderen is het dan fijn om water, bijvoorbeeld een zwembad, in de buurt te hebben. Het is dan de tijd van de groente- en fruitoogst. Op de markt tref je een overdaad aan van vers fruit (abrikozen, perziken, bessen, pruimen) en groente. Het moment om jam te maken.

Wat te doen?
In de tijdschriftenwinkel/kiosk is elke maand het boekje “+eventi in provincia di Cuneo” te koop met informatie over evenementen, markten, festiviteiten (waaronder ook een deel speciaal voor kinderen), cursussen (sport, paardrijden, e.a.) en cultuur. Daarnaast geeft elke gemeente pamfletten uit met een overzicht van de festiviteiten, die meestal in het teken van een heilige staan. In de lokale bars zijn deze opgehangen. Het regionale katern van de krant “La Stampa” vermeldt veel regionale evenementen. De diverse bureau’s voor toerisme geven elke maand een overzicht uit van activiteiten in de regio. Dit is in gedrukte vorm in de verschillende vestigingen (grotere dorpen en stadjes hebben er een) van het toerismebureau te krijgen, maar ook te downloaden van internet.

Speciale kaarten
De ‘Langhe e Roero Card’ geeft toegang tot de belangrijkste artistieke en culturele evenementen, musea en kastelen in de Langhe en Roero. De kaart is een maand geldig. ‘Abbonamento Musei Torino Piemonte’ geeft een jaar lang toegang tot veel musea, tentoonstellingen, paleizen, parken, torens en kastelen en sommige grotten. Elders in Italië zijn er kortingen op de toegang mogelijk. Meer informatie op www.abbonamentomusei.it.
Beide kaarten zijn te koop bij de plaatselijke VVV-kantoren

Voor steeds meer toeristische attracties moet van tevoren via internet een toegangskaartje worden gekocht (soms wel een half jaar van tevoren!). Voorbeelden hiervan in Noord-Italië zijn de Giotto kapel in Padua en het Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci in Milaan. In Piemonte is dit nog niet het geval, maar alles kan veranderen. Wilt u persé een bepaalde attractie bezoeken, check dan ruim van tevoren in Nederland of een toegangskaart eerder gekocht moet worden.

Openingstijden
– Kerken, kastelen en musea zijn heel wisselend open en zeker niet elke dag. Voor het plannen van een tocht is het aan te raden op internet (site van te bezoeken item of via www.castelliaperti.it) of bij de plaatselijke VVV de openingstijden te controleren.
– Tussen de middag gaan eigenlijk alle winkels (behoudens enkele in de grote steden) dicht. De restaurants zijn dan open voor de lunch (“pranzo”). Globaal zijn de openingstijden als volgt: 9-12.00/12.30 en 15.00 – 19.00 uur. De markten zijn meestal van ‘s ochtends vroeg tot circa half 1 in bedrijf. Kunst- en antiekmarkten kunnen daarentegen ’s ochtends, de hele dag of alleen in de namiddag zijn.
– In restaurants wordt de lunch (“pranzo”) geserveerd van 12.00 tot 14.00 uur en het avondeten (“cena”) meestal vanaf 19.00/19.30 uur. Een kop koffie met bijvoorbeeld een broodje kan je aan tafel laten serveren, maar ook aan de bar drinken en eten. Aan tafel is duurder. Fooien in restaurants en bars worden niet op prijs gesteld. In de meeste locaties wordt een prijs voor het gebruik van borden en bestek (“coperta”) berekend.
– De uitverkoop in de zomer begint meestal half juli en loopt half augustus op z’n einde (15 augustus Ferragosta). In de winter begint de uitverkoop na 6 januari (Epifania / La Befana). Op nationale feestdagen is (bijna) alles gesloten in Italië. Hou daar rekening mee. Op 15 augustus (Ferragosta) gaan ‘alle’ Italianen op vakantie. Mijd op die dag dus ook de snelwegen. In de hele maand augustus zijn veel winkels en bedrijven gesloten.

www.castelliaperti.it
Veel kastelen zijn op afspraak door groepen te bezichtigen en zijn verder op enkele zondagen in de periode juni-oktober geopend. Deze site geeft daar meer informatie over. Elk jaar komt de organisatie met een nieuw programma en kunnen de openingstijden veranderen. Op de site is het programma aanbod van het actuele jaar te downloaden.

Logeren in Piemonte
In Piemonte tref je vooral agriturismi. Dit zijn meestal wijnboeren, die kamers met ontbijt verhuren. Van het boerenbedrijf merk je dan vooral dat je er lekker kunt eten en/of wijn of andere eigen producten kunt proeven en kopen. Een aantal verhuurt ook appartementen. Daarnaast zijn er hotels en, in verhouding weinig, campings.

Uit eten in Piemonte
Niet in alle restaurants is het gebruikelijk om van de kaart te bestellen. Er kan dan gekozen worden voor een deel of het volledige menu (antipasti, pasta of risotto, secondo, formaggi, dolce). Een Piemontees eten omvat eigenlijk al deze gangen. Wanneer dit teveel is, is het altijd ook mogelijk om alleen een aantal antipasti te nemen of een pasta of iets anders van het menu van die dag dat je aanspreekt. Zeg dat wel bij de reservering om teleurstellingen te voorkomen. Kinderen worden in restaurants nooit als een probleem ervaren. Geef aan wanneer de kinderen niet het hele menu nemen. Dit geldt ook voor eventuele dieetwensen, aangezien veel gerechten van tevoren worden klaargemaakt.

Hoe er te komen
* Per vliegtuig naar Milaan, Turijn of Nice (soms ook naar Genua) en dan per huurauto verder.
* Per auto via Zwitersland en de San Bernardo-tunnel of Gothard-tunnel of via Frankrijk en de Fréjustunnel. Alleen in de zomer zijn de passen open.
* Met de autotrein vanuit ’s Hertogenbosch, Dusseldorf of Frankfurt naar Alessandria en dan verder op eigen gelegenheid.

Dieet
Glutenvrije en lactosevrije producten zijn te koop bij de apotheek (soms dag 1 bestellen en dag 2 ophalen) en supermarkten als Famila en Coop (hebben een ruime sortering). In het stadje Bra zijn deze producten te koop in de Via San Rocco 11 bij Celiachia & Gusto. In veel restaurants is een dieet geen probleem; wel is het verstandig dit bij het reserveren te vermelden, aangezien veel gerechten al van tevoren worden klaargemaakt en de kok er dan dus rekening mee kan houden.

Een huis kopen
Een huis kopen in Italië gaat iets anders dan in Nederland. De makelaar is niet persé onafhankelijk en kan tegelijk voor de verkopende als kopende partij optreden. Belangrijk is alvorens tot koop over te gaan een gedegen kadestraal onderzoek door een geometra uit te laten voeren. Om uit te laten zoeken wie allemaal (mede)eigenaar is en of de realiteit ook in het kadaster staat geregistreerd en dus legaal is. Je laten adviseren door iemand met kennis van zaken en taal is een verstandige.