Wanneer de kinderen ’s middags uit school komen, wacht er een stuk Crostata. Dit middaguurtje heet er de ‘merenda’.
Deze taart wordt gemaakt met de marmelade die de moeders in de zomer maken van het fruit dat in elke achtertuin aan de fruitbomen hangt. Pruimen, peren, appels, kweeperen, abrikozen, enzovoorts. Vaak in zo grote hoeveelheden, dat er wel jam van gemaakt moet worden. In de zomer veel werk, maar voor de kinderen een welkome traktatie na school. Juist die zelfgemaakte taarten zijn zo lekker.
Voor 8 personen
Nodig:
500 gram bloem
200 gram zachte boter in kleine stukjes
5 eierdooiers
150 gram fijne kristalsuiker
1 eetlepel vanillesuiker
geraspte schil van een halve citroen
mespunt zout
350 gram confettura of jam
Maak het deeg van de bloem, boter, 4 eierdooiers, suiker, vanillesuiker, citroensap en `out en leg het circa een uur in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Neem driekwart van het deeg en druk dit met de knuist van je hand in een ingevet bakblik (rand maximaal 2 cm hoog). Doe de jam op dit deeg. Snij van het overige deeg repen en maak daarmee een ruitwerk op de jam. Bestrijk het ruitwerk met de laatste eierdooier en `et de taart circa 30 minuten in de oven. Afgekoeld opdienen.
De eiwitten, die voor bovenstaand recept niet nodig zijn, kunnen worden gebruikt voor de Brutti e Buoni koekjes.