Brutti e Buoni – koekjes

De naam zegt het al: ze zijn niet mooi, maar wel erg lekker! De kleur is onbestemd licht bruin, de vorm is van een mislukt taartje en geen een is hetzelfde (behalve wanneer je echt je best doet natuurlijk). Maar wanneer je een brutti e buoni geproefd hebt, kan je er niet meer vanaf blijven.

In veel Italiaanse recepten worden alleen de eierdooiers gebruikt. De overgebleven eiwitten worden weggegooid of blijven ‘nutteloos’ achter in een bakje in de koelkast. Een lekker doel hiervoor zijn dan de ‘brutti e buoni’ koekjes.

Nodig:

1 kilo hazelnoten
6 eiwitten
600 gram poedersuiker

Dop en rooster de hazelnoten in de oven op 180° Celcius, verwijder het vliesje en hak de hazelnoten zo fijn mogelijk. Klop de eiwitten stijf en voeg al kloppend de poedersuiker toe. Meng daarna de fijngehakte hazelnoten voorzichtig door het mengsel. Vorm met 2 dessertlepels kleine balletjes (een dubbele knikkergrootte) en leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Ze hoeven geen mooie vorm te hebben: brutti = lelijk! Zet ze 20 minuten in een op 140° Celcius voorverwarmde oven. Als de koekjes uit de oven komen zijn ze nog zacht, maar worden hard bij het afkoelen.

bruti e buoni
bruti e buoni hazelnoot