Grote schrijvers uit de Italiaanse literatuur als Cesare Pavese en Beppe Fenoglio lieten zich inspireren door hun woonomgeving, de streek de Langhe en de stad Turijn. Ook hedendaagse schrijvers gebruiken het Piemontese landschap als achtergrond in hun boeken. Een andere manier om kennis te maken met deze mooie regio. Thuis, maar ook tijdens een vakantie in de regio. Koop de boeken in de (digitale) boekwinkel of leen ze bij een bibliotheek. En lees.

Rosita Steenbeek – Droomland Italië. Van Aleppo naar Turijn

Uitgever: Prometheus 2023, 159 biz, paperback, €17,50

De schrijfster beschrijft haar reis door Italië, waarbij ze vluchtelingen ontmoet en de mensen, die hen proberen te helpen naar een meer menswaardig bestaan. Ze beschrijft haar ontmoetingen op een zodanige wijze dat die je onder de huid kruipt. Over de wil om verder te komen en de ellende achter zich te laten, maar ook over de onbaatzuchtige hulp van Italianen, al dan niet verbonden aan een Christelijke organisatie. Mensen, die het verschil maken. Boeiend en triest tegelijk. Een aanrader om te lezen.

Franco Faggiani – Het licht van de lente

Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte
Uitgever: Signatuur 2023, 286 blz, paperback, €22,99, ebook €12,99

In de besloten Piemontese vallei Valle Maria speelt deze roman. Hoofdpersoon Giacomo Cordero woont er in het dorpje Prazzo met zijn moeder, opa en (stief)oma. Via zijn ogen wordt het leven van zijn familie en andere bewoners tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog beschreven. De toon is luchtig, de schrijfstijl mooi. Tussen de regels door lees je de armoede en het zware en vaak geïsoleerde leven hoog in de bergen van deze prachtige vallei. Ga er wandelen en neem dit boek mee. Dit lezend zie je de natuur nog mooier en ook hoe het leven ooit was in die trotse en robuuste stenen huizen en berghutten.

marina bellezza - Silvia Avallone

Silvia Avallone – Marina Bellezza

Vertaling: Manon Smits
Uitgever: De Bezige Bij 2014,  512 blz., paperback €7,90, ebook €14,99

Marina is twintig jaar, beeldschoon en een talentvol zangeres. Ze groeide op met een kwetsbare moeder en een afwezige vader naar wiens genegenheid ze bleef hunkeren. Daarom eist ze genoegdoening van het leven, en dat betekent het achterlaten van haar geboortegrond, een vallei in de provincie Biella in Piëmonte. Wie ook een droom heeft is de zevenentwintigjarige Andrea. Hij wil terugkeren naar zijn wortels, naar de bergen, om daar net als zijn opa vee te hoeden en kaas te maken. Twee contrasterende dromen samen tussen Biella, Piedicavallo, Oropa en de bergen erboven.

Silvio Pellico – Mijn gevangenissen

Vertaling: Yonk Boeke en Patty Krone
Uitgever: Van Oorschot 2017, 239 blz., paperback €7,90, ebook €12,50

Mijn gevangenissen is een klassieker uit de 19de-eeuwse literatuur. Het zijn de ervaringen van de uit Turijn afkomstige schrijver tijdens zijn barre gevangenisverblijf als straf voor zijn wens naar een van Oostenrijk onafhankelijk Italië. In 1833 kwam dit boek voor het eerst in Nederland op de markt. De zeer toegankelijke vertaling en het naschrift van Maarten Asscher geven een goed beeld van de tijd van Silvio Pellico in het begin van de 19de eeuw.

Franco Faggiani – Tussen twee werelden

Vertaling: Saskia Peterzon-Kotte
Uitgever: Signatuur 2020, 219 blz., paperback €22,99, ebook € 12,99

De vijftigjarige weduwnaar Leo vertrekt met de aan hem toevertrouwde tiener Martino van Milaan naar de Piemontese bergen van Valle Susa. Naar de berghut op de grens met Frankrijk, die hij zo graag met zijn jong overleden vrouw had willen opknappen. Martino heeft het syndroom van Asperger en was niet op zijn plek in de grote stad. Hoog in de bergen en omringd door mensen zonder vooroordelen en genietend van de natuur kan Martino zich ontwikkelen tot een jongeman met zelfvertrouwen. Het boek neemt je mee naar deze plek, niet ver van het dorp Cesana Torinese. De schrijver is zelf een fervent bergwandelaar en dat lees je.

jouw land - cesare pavese

Cesare Pavese – Jouw Land

Verzamelde romans: Jouw land, De kameraad, De gevangenis, Het huis op de heuvel, De mooie zomer, De duivel op de heuvels, Vriendinnen, De maan en het vuur.
Uitgever: De Bezige Bij 2001, 863 blz., hardcover €46,20

Cesare Pavese (1905-1950) is een van de belangrijkst Italiaanse schrijvers van de 20ste eeuw. Zijn verhalen blinken uit in sublieme weemoedigheid. Inspiratie haalde Pavese vaak uit de streek waar bij geboren is, de Langhe. In het dorp Santo Stefano Belbo is in zijn geboortehuis een museum en elk jaar in augustus is er een literair festival dat zijn naam draagt.

een privekwestie - Beppe Fenoglio

Beppe Fenoglio – Een privékwestie

Vertaling: Mieke Geuzebroek en Pietha de Voogd
Uitgever: De Bezige Bij 2012, 191 blz., helaas alleen nog tweedehands te verkrijgen

Een privékwestie is een literair meesterwerk van een schrijver die zijn hele leven in Alba woonde en wiens werk voornamelijk postuum werd gepubliceerd. Fenoglio behoort tot de belangrijkste grote Italiaanse schrijvers. Een privékwestie speelt zich af tijdens vier dagen in november 1944 toen in de heuvels van de Langhe hevig werd gevochten door de Partizanen tegen het toenmalige gezag.

de acht bergen - Paolo Cognetti

Paolo Cognetti – De acht bergen

Vertaling: Rond Boeke en Patty Krone (Le otto montagne)
Uitgever: De Bezige Bij 2017, 240 blz., hardcover €17,45, ebook €9,99

Centraal in deze roman staan de moeilijke verhouding tussen vader en zoon en de vriendschap tussen de zoon en zijn vriend uit hun jeugdvakanties in de bergen tegen de achtergrond van die bergen ten noordwesten van Turijn. Met deze moderne psychologische roman won Paolo Cognetti (1978) in juli 2017 de prestigieuze Italiaanse literatuurprijs Premio Strega.

Doem - Beppe Fenoglio

Beppe Fenoglio – Doem

Vertaling: Pietha de Voogd en Mieke Geuzebroek
Uitgever: De Bezige Bij 2017, 128 blz., paperback alleen tweedehands

Agostino Braida, zoon van eenvoudige landarbeiders, wordt als knecht in dienst genomen door een hebzuchtige en strenge boer. Het dagelijks leven in de heuvels van Piëmonte, in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog, is een moeizame strijd tegen armoede, en staat in het teken van hard werken en opoffering.

stilte in augustus - Cesare Pavese

Cesare Pavese – Stilte in augustus

Verzamelde verhalen
Uitgever: De Bezige Bij 2004, 631 blz., hardcover €59,99

Na de succesvolle uitgave van de gedichten, de romans en zijn dagboek en brieven, nu voor het eerst de verhalen van Cesare Pavese in één band bijeen: Ballingen, Het strand, Stilte in augustus en Gesprekken met Leuco. Het laatste, deze ’tweegesprekken tussen het goddelijke en het menselijke’, was de schrijver zelf het dierbaarst. Het lag opengeslagen naast zijn hotelbed in de nacht van zijn zelfmoord.

de laatste dag - Beppe Fenoglio

Beppe Fenoglio – De laatste dag

Vertaling: Pietha de Voogd en Mieke Geuzebroek
Uitgever: De Bezige Bij 2015, 144 blz., paperback alleen tweedehands

De laatste dag speelt zich af direct na de Tweede Wereldoorlog. De jonge hoofdpersoon Ettore keert terug naar zijn ouderlijk huis. Nu hij als partizaan twintig mannen heeft aangevoerd, kan hij zich moeilijk aanpassen aan het gewone leven en is het routinematige werk onder een baas voor hem ondenkbaar geworden.