Het ‘aperitivo’ is een Italiaanse traditie, die een drankje combineert met een hapje of een selectie gerechtjes. In Turijn werd het eerste aperitief geserveerd in 1786 door Antonio Benedetto Carpano, de uitvinder van vermouth. Nog steeds wordt het in de ‘caffè storici’ in Turijn geserveerd. Via de ‘Regno Sabaudo’ en later de ‘Regno d’Italia’ verspreidde het over heel de laars. Elke regio gaf er daarna zijn eigen draai aan. Hierbij het recept van de huidige acht meest bekende ‘aperitivi’.
Spritz
Dit drankje terug op de Oostenrijks-Hongaarse troepen die begin 19de eeuw de lokale wijn (Prosecco toen) aanlengden met prikwater. Het woord Spritz verwijst ook naar het Duitse woord hiervoor: ‘spritzen’. Spuitwater wordt voor Spritz aangelengd met Aperol. Alleen in Venetië en omgeving wordt de voorkeur gegeven aan Select.
Bellini
Een van de hoekstenen van het Italiaanse aperitivo. Dit drankje is een ‘huwelijk’ tussen de ‘bollicine’ (bubbels) en de ‘allegria naturale con la frutta fresca’ (vers fruit). Dit kan met perzik zijn, maar ook met ananas (Mimosa) en aardbeien (Rossini). Giuseppe Cipriani mixte de eerste in 1948 als barista in Harry’s Bar in Venetië. De rode kleur deed hem denken aan de mantel in een schilderij van Giovanni Bellini.
Hugo Cocktail
De basis is Prosecco (bij voorkeur brut), vlierbloesem siroop, prikwater en blaadjes munt. Barman Roland Gruber creëerde de eerste in 2005 als alternatief voor de Spritz. In plaats van vlierbloesem siroop kan ook siroop van citroenmelisse worden gebruikt.
Mi-To
De ingrediënten zijn afkomstig uit Turijn en Milaan: Bitter en Vermouth. Waarschijnlijk werd dit drankje al in 1865 geserveerd bij Camparino in Milaan. Giet alle ingrediënten in een koud glas, voeg ijsblokjes toe en een schijfje sinaasappel en meng het goed.
Negroni
Afkomstig uit Florence en met gin, dat het alcoholpercentage doet stijgen. De barman van Graaf Negroni e Fosco Scarselli, Angelo Tesauro, maakte de eerste Negroni. Het recept is: 1/3 rode bitter, 1/3 vermouth en 1/3 gin. Het schijnt het meest verkochte drankje wereldwijd te zijn (bron: artikel in La Stampa, mei 2022).
Americano
Waarschijnlijk is het een variatie op de Mi-To. Onzeker is waar het voor de eerste keer werd gemaakt. Waarschijnlijk was dit Bar Gaspare Campari di Milano rond 1860. De Mi-To is ‘volgens de Amerikaanse mode’ aangelengd met prikwater.
Garibaldi Cocktail
Bitter met sinaasappel uit Sicilië: twee extremen uit het verenigd Italië samen in een cocktail. Jarenlang het meest gewaardeerde drankje aan de beroemde bar van Dante in New York. Ook wel ‘long drink’ genoemd. De 120 ml sinaasappelsap met slechts 45 ml bitter verlaagt de hoeveelheid alcohol.
Cardinale
Deze cocktail drank stamt uit de jaren ’50 van de vorige eeuw en wordt ook wel zonder de -e geschreven. Het recept is eenvoudig: vul in gelijke hoeveelheden een laag glas met sinaasappelsap en Campari soda (of bitter), ijsblokjes en een schijfje sinaasappel.