Amaretti
Amaretti zijn koekjes gemaakt van zoete en bittere amandelen, suiker en eiwit. Het verhaal gaat dat de eersten in de Middeleeuwen al op Sicilië werden gemaakt. Toen een mengkroes van invloeden door de komst van Arabieren, Fransen, Spanjaarden en Noormannen. Er bestaan twee verhalen. Volgens het eerste werd het recept door Siciliaan Francesco Moriondo vanuit Zuid-Italië meegenomen naar het Hof van de Savoye in Turijn. In de eerste helft van de 18de eeuw was hij er banketbakker. In 1750 verhuisde Moriondo naar Mombaruzzo en ging er amaretti produceren. Hij noemde deze koekjes ‘marzapani’. Het tweede verhaal vertelt dat het gaat om een Siciliaans meisje, dat als banketbakker aan het Savoye hof werkte. Zij werd verliefd een administrateur van het hof en verklapte hem het recept. Samen vertrokken ze naar Mombaruzzo en de rest is geschiedenis. De winkel is er nog steeds en heet nu Cavalier Vicenzi. Het koekje heet nu ‘Amaretto di Mombaruzzo’ en is er in diverse smaken en glutenvrij te koop. Het dorp ligt ten oosten van Nizza Monferrato.
Recepten volgen nog.