Over ingrediënten en antipasti

rijstvelden bij Vercelli met fietsers

Rijst uit Noord-Italë

In de rijstdelta van Piemonte en Lombardia wordt een grote diversiteit aan soorten rijst geproduceerd. De vlakte tussen grofweg Turijn en Milaan leent zich hier goed voor. Het voor de teelt noodzakelijke water komt uit de noordelijker gelegen bergen, verzamelt zich aan de voet en wordt via een ingenieus systeem verdeeld over de rijsvelden in het laagland. Een beetje te vergelijken met wat de waterschappen in Nederland doen. Wil je meer lezen over welke soorten rijst er geproduceerd worden in de laagvlakte langs de Po rondom Vercelli en Novara, klick dan op onderstaande link.

hazelnoten in mandje klein

Gebrande hazelnoten

Hazelnoten zijn gezond. Wanneer je ze in de schil koopt, volgt eerst een arbeidsintensief werkje: alle noten kraken met een notenkraker. Ongebrande noten schijnen gezonder, gebrande hazelnoten hebben meer smaak. Leg ze hiervoor op een met bakpapier afgedekte bakplaat en brandt de hazelnoten circa 6 minuten in een op 180 graden Celcius voorverwarmde oven. Pas op dat de noten niet te bruin worden; het kan snel gaan. Laat daarna de hazelnoten buiten de oven afkoelen en verwijder daarna met de hand het vliesje. Eet de noten puur, in een puree van pompoen, door een salade, bij een stuk gebraden kalfsvlees, fijngemalen door cakebeslag of bedenk zelf iets. Bewaar de gebrande hazelnoten in een luchtdicht afgesloten doos. Ongedopt hebben de hazelnoten juist lucht nodig.

Binelli terras-GIP

La cucina Piemontese

De keuken in Piemonte is er een van de traditionele landbouw en veeteelt. In Piemonte gaat het om smaak. Het is ook een seizoensgebonden keuken met producten vers van het land, vlees van op kleine schaal gefokte dieren en afgemaakt met tongstrelende wijnen uit de eigen wijngaarden. De keuken is van oorsprong een keuken van de arme boeren. Sterk om zijn eenvoud en gebaseerd op wat het land te bieden heeft. De visie van de in deze regio opgerichte beweging Slow Food is overal aanwezig. In de producten, die op de markt en in de supermarkt worden aangeboden, de festiviteiten rond lokale producten als ook op de menukaart in menig restaurant. Van oorsprong is het een keuken met veel vlees en vis, maar gerechten met groenten in de hoofdrol winnen terrein.

Gioco dell'Oca merenda

Merenda

De Merenda Sinoira is als een betere brunch, maar dan aan het einde van de dag en voortdurend tot aan het avondeten. Merenda betekent tussendoortje, sina betekent tot aan de cena (avondeten). Vroeger trokken de boeren in de Langhe er wel 4 uur voor uit. La nonna zorgde voor het eten, il nonno ontkurkte de wijn. De mannen zaten, maar de vrouwen hadden de touwtjes in handen. Niet alleen van het eten, maar ook in de organisatie en gesprekken hadden ze de leiding. Het was en is wat informeler dan het avondeten. Voor kinderen iets lekker zoets als ze uit school komen, voor volwassenen vaak ook hartige hapjes: kazen, salumi en andere antipasti met een glas wijn.

druiven

Mostarda d’Uva – Cùgna of Côgnà

Letterlijk de most van druiven. De ingrediënten van deze gelei ofwel confiture zijn meestal naast druivenmost of druivensap, kweeperen, Martin Sec peren, walnoten en hazelnoten, kruidnagel en kaneel. De mostarda wordt vele uren gekookt op een laag vuur. Het wordt gegeten op brood, met een stuk kaas of bij bijvoorbeeld een bollito misto (vleesgerecht). Het is een typisch bijproduct van de wijnoogst. Al sinds de Renaissance werd het zowel aan het hof van Savoye als op het platteland gegeten. En nu nog steeds als afmaker van een gerecht of bij een stuk kaas.

laurierblad

Laurier

In de zomer geeft – in de lome warmte – een oude laurierboom bij elk vleugje wind wat van zijn heerlijke geur prijs. Verse laurier is geweldig lekker als smaakmaker in gerechten. Met een boom binnen handbereik heb je die versheid ook in de winter. Een laurierblaadje geeft smaak aan bouillon, een vleessaus, marinade, rijst, groenten en natuurlijk een tomatensaus.

Geen laurierboom in de buurt? Vraag of je in de zomer bij de ‘buren’ wat bladeren mag plukken. Droog de bladeren in een warme ruimte en bewaar ze luchtdicht in bij voorbeeld een glazen pot met deksel.