Piemonte & Turijn omslag
Herziene 3de druk Piemonte & Turijn. Bakermat van Slow Food
25 februari 2020
Film ‘The Truffle Hunters’
14 oktober 2021

De hazelnotenteelt is nadrukkelijk aanwezig in de Langhe, een streek in het zuidelijke deel van Piemonte. Door de enorme populariteit van en vraag naar deze noot, de “Tonda Gentile delle Langhe“, maken elk jaar meer weilanden en bospercelen plaats voor hazelnootstruiken. Net als bij druivenstokken geldt ook voor de hazelnotenstruik dat de plek waar deze staat en groeit mede bepaalt hoe de smaak wordt.

TastëLanghe

Claudia Quazzo van hazelnotenproducent TastëLanghe vertelde me vanmiddag dat ze door het proeven van een noot weet waar deze vandaan komt. Dat zou makkelijk zijn wanneer de struiken alleen rondom de familieboerderij in Somano stonden. Zo begon het in 1891, alleen sindsdien is het familiebedrijf flink gegroeid. De ruim 40 hectaren met hazelnootstruiken van de familie Quazzo staan nu verspreid over de gemeenten Somano, Monforte d’Alba en Feisoglio; laatste gelegen in het hart van de Langarole hazelnotenteelt. Daar komen volgens Claudia ook de lekkerste hazelnoten van TastëLanghe vandaan.

Trots laat Claudia ons de productielijn zien. Natuurlijk mogen we de producten, die zij met hun hazelnoten maken, proeven. Het maakt ons hebberig. Claudia en haar broer Alberto zijn verantwoordelijk voor de productielijn van TastëLanghe. Haar vader, oom en grootvader richten zich op de basis van dit nog jonge onderdeel van het familiebedrijf, de hazelnotenteelt.

Hazelnotentaart

Hoe de hazelnotentaart smaakt wisten we al. Dat was aanleiding om op zoek te gaan naar haar producent. In de taart is geen meel, geen melk en gist verwerkt en toch is deze stevig en nog belangrijker, erg lekker! Vooral voor mensen, die een melk- of glutenvrij dieet volgen een uitkomst.

Hazelnotenpasta en chocolade-hazelnoten crema

Een andere hit van dit nog jonge bedrijf zijn de hazelnoten crèmes. Er is een pasta van alleen hazelnoten, die gebruikt wordt in de bereiding van bijvoorbeeld hazelnotenijs. Wanneer je dit geproefd hebt, wil je geen ander ijs meer eten. De pasta kan, afhankelijk van de creativiteit van de kok, in allerhande gerechten gebruikt worden. De drie chocolade-hazelnoten crèmes zijn heerlijk op brood of om bij voorbeeld de bekende Piemontese grissini (dunne, lange broodstengels) in te dopen. De ‘Nocciola Dark‘ bevat cacao uit Venezuela en 60% hazelnoot. Dit geldt ook voor de ‘Nocciola Brown Gianduia’ en de ‘Nocciola Caramel‘. Allen natuurlijk zonder palmolie! En glutenvrij.

Licht gebrande noten

Eerst wanneer de hazelnoot gebrand is, komt de smaak volledig tot zijn recht. TastëLanghe verkoopt de licht gebrande noten ook los in vacuüm getrokken zakken en zakjes. Om zelf te verwerken in allerhande gerechten of gewoon om zo op te eten. Claudia was net klaar met het branden van de hazelnotenoogst van vorig jaar. We boften en konden de zojuist gebrande hazelnoten proeven.

Wat meer?

Naast losse hazelnoten in grote en kleine zakken (vacuüm), crema’s, en een pasta van hazelnoten en de taarten perst het familiebedrijf ook olie uit hun hazelnoten. De mooie heldere koud geperste hazelnotenolie is qua vetzuursamenstelling te vergelijken met olijfolie. Heerlijk over sla, zoete gerechten (combineren met honing), pannenkoeken of …. ? Probeer het zelf. Deze olie niet verhitten.

De Langhe is een mooi product rijker. Niet alleen aan de smaak, maar ook aan de verpakking is alle zorg besteed. Hier is duidelijk de hand van Claudia’s broer, Alberto, te zien. Met een paar taarten verpakt in een mooie doos, chocolade hazelnotencrèmes en een flesje hazelnotenolie vertrokken we weer richting huis. Hier komen we zeker terug: TasteLanghe in Somano

Comments are closed.