Reizen met verhalen door Italië

Great escapes Piedmont boek
Oogstrelende plekjes in Piemonte – een boek
31 januari 2018
Nieuwe reisgids over Piemonte
5 december 2018

Een zomer in Italië, Het dolce vita van Rik Felderhof. Een reisjournaal door Marjolein Westerterp

Op veel verschillende manieren kan je door een stad en een land reizen. Bij mijn studiereizen om content te verzamelen voor nieuwe reisgidsen merkte ik dat al. De reis op zich met al zijn ontmoetingen geeft al zoveel dat een boek waard kan zijn. Deze insteek kiest Marjolein Westerterp wanneer zij met Rik Felderhof aan de hand van zijn succesvolle trilogie ‘De Vliegenvanger‘ naar ‘de laars’ vertrekt. Daarbij wil zij deze schrijver en televisieprogrammamaker beter leren kennen, doorgronden; een weerbarstige klus.

Al bij het voorwoord word je in het boek ‘getrokken’. Met De Vliegenvanger in de hand begint het boek in Venetië. Subtiel door een verschillend corpsgrootte van de letters reis je (opnieuw) met de vliegenvanger of aan de hand van de schrijfster met Rik Felderhof. Een kijkje achter de pen van de schrijver door de schrijfster. Het boek begint in Venetië en reist via Florence, Rome, Ladispoli, Napels, Capri, De Amalfikust, Turijn en Milaan naar het Lago Maggiore.

Mijn reden om aandacht aan dit boek te besteden is Turijn, hoofdstad van de regio Piemonte. Per trein reizen alle hoofdpersonen in dit boek naar de eerste hoofdstad van het verenigde Italië. In stijl nemen ze intrek in een van de chiquere hotels in het elegante centrum van Turijn. Zal een ontmoeting met de huidige 5Stelle burgemeester ook nog zo verlopen? De San Lorenzo kerk is nog steeds meer dan het bezoeken waard. Alleen tref je er al heel lang de lijkwade niet meer. De lijkwade met de afdruk van een lichaam, dat door sommigen aan Christus wordt toegeschreven, wordt tegenwoordig op een veilige en klimatologisch verantwoorde plek bewaard. Eens in de vijf jaar is het te bezichtigen. Straks misschien weer in de zojuist opnieuw opengestelde Cappella della Sacra Sindone? Die kapel staat niet in de Chiesa di San Lorenzo, maar in een hoek tussen de Duomo en het Palazzo Reale! Sinds eind september 2018 is het na een grondige restauratie weer te bezoeken (entree via Palazzo Reale). In de sacristie van de San Lorenzo hangt een kopie van de lijkwade. Vroeger hingen er ook foto’s van de ontdekker van het beeld op dit doek, Secondo Pia. Ga daar nu voor naar het Museo della Sindone.

Het vervolg van De Vliegenvanger in Turijn is zo Turijns als de stad waar volgens sommigen de zwarte en witte magie samenkomen. ‘Bewijzen’ tastbaar in de stad aanwezig, tonen dit aan. Je moet alleen wel weten waar ze te zoeken. De schrijvers ontdekken ook dat Turijn een walhalla is voor liefhebbers van kleding, boeken en kleding. En vergeet juwelen niet! Mattioli zetelt er.

Een zomer in Italië. Het dolce vita van Rik Felderhof. Een reisjournaal (415 blz., € 20,00) is ontspanning op je reis naar of in dit land; welke van de besproken steden je ook aandoet. Het is te koop in de boekhandel, bij de ANWB en bij bol.com

 

Comments are closed.