Kerst in Piemonte
24 december 2016
zomerwijnlandschap met kasteel Serralunga
Film “In naam van de Dogliani”
3 oktober 2017

Eens in de twee jaar besteedt Slow Food groots aandacht aan kaas. Kaas uit Piemonte, de rest van Italië en de wereld. Kaas van kleine producenten van een eerlijk product. Dit jaar voor de twintigste keer is het stadje Bra van vrijdag 15 tot en met maandag 18 september omgetoverd tot een waar feest van kaas, wijn en ander lekker eten. Naast een grote markt door het oude stadscentrum worden er workshops, proeverijen, kooklessen en bijzondere diners georganiseerd. Een groot plein aan de rand staat zelfs in het teken van ijs. Restaurants in de wijde omgeving bieden een kaasdinerkaart en bij de Langarole wijnproducenten is het wijn met kaas proeven. Ga voor het volledige programma naar de website van CHEESE.

Piemonte produceert de meeste soorten kazen in Italië. Kaas van melk van geiten, koeien en schapen. Hard, zacht, vers en ‘stagionata’. De kazen van de provincie Cuneo en de streken Langhe en Rosero (Bra ligt op de grens van de Langhe en Roero) zijn vermaard. Kaas wordt er gezien als een gastronomisch product, dat de maaltijd verrijkt. Veel kazen kennen een rijke historie, worden in de laagvlakte geproduceerd of juist van melk vanuit het hooggebergte. Het hooggebergte met zijn mooie valleien zijn tenslotte binnen een/twee uur aan te rijden.

Net als Barolo de koning onder de wijnen wordt genoemd, zo wordt de kaas Castelmagno (uit de hoogvlaktes van de Valle Grana bij het heiligdom Castelmagno) gezien als de koning onder de kazen. Andere vermaarde kaasnamen/-steden zijn Bra (tenero en duro) en Murazzano. Een vierde kaasnaam die niet in dit rijtje mag ontbreken is de Raschera. Lekker ter afsluiting van de maaltijd, bij een goed glas wijn of als smaakmaker van een gerecht. Laatst kreeg ik in een restaurant een risotto met gebakken prei (uit Cervere: extra zoet en zacht en dus extra lekker) met ligt gesmolten raschera kaas. Eenvoudig, maar zo lekker.

Andere kazen uit deze streken zijn: il Testun, il tomino, Robiola di Roccaverano, Toumin dal Mel, il Nostrale, La Sora, la Toma, il Gran Padano, La Paglierina, Gorgonzola, la ricotta Piemontese, la Robiola.

Slow Food Nederland staat er met een stand Nederlandse kazen. Ga er kijken en vooral proeven!

Comments are closed.