reuzen bank chris bangle
Le Panchine Gigante: voor ‘reuzen’
6 augustus 2016
palasinaridisanmarzano
Turijn: kunst op binnenpleinen
12 september 2016

Van 22 tot en met 26 september a.s. vindt in het centrum van Turijn de twintigste Salone del Gusto plaatst. Dus dit keer niet in oktober en niet in het aan de rand van Turijn gelegen Lingotto. De twintigste verjaardag van dit tweejaarlijkse evenement is door Slow Food aangegrepen om wat veranderingen door te voeren: de naam, het tijdstip en de plek. Wat blijft is de enorme markt, waar producenten van vijf continenten je kennis laten maken met hun voedingswaar, en natuurlijk de stad Turijn.

Thema van deze Terre Madre Salone del Gusto is ‘voler bene alla terra‘. In het Engels vertaald als ‘loving the earth’.

Waar is het allemaal te vinden:

  • de Slow Food Presidia: Piazza San Carlo, Via Roma en Parco del Valentino
  • workshops, kooklessen, conferenties vinden door de hele stad en ook in de rondom de stad gelegen Savoye paleizen plaats.
  • Enoteche tref je op het plein voor het koninklijke paleis. In het hart van de stad tref je Italiaanse wijn van ruim 900 verschillende wijnproducenten.
  • De voedingsgemeenschappen van Terre Madre tref je langs de rivier de Po en in het Parco del Valentino, dat aan diezelfde rivier gelegen is.
  • De Università di Scienze Gastronomiche uit Pollenzo presenteert zich op het plein voor en bij de hoofdingang van het Castello del Valentino: studenten en docenten kunnen je begeleiden bij het proeven en behulpzaam zijn als personal shopper. Te voet of per fiets.

Een medewerker van het bureau voor toerisme vertelde me dat eigenlijk alles in de stad meedoet. Ook de musea en theaters. De stad is voor een paar dagen afgesloten voor wie geen interesse heeft in lekker eten en drinken. Je wordt dan ook afgeraden per auto de stad in te gaan. Waarschijnlijk kan het niet eens.

De markten zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Voor conferenties, workshops en kooklessen, en dergelijke wordt wel een toegangsprijs gevraagd en is het aantal deelnemers gelimiteerd. Leden van Slow Food krijgen korting op de toegangsprijs. Van tevoren via internet een kaartje reserveren is dus aan te raden. Daarnaast kent het programma leuke verrassende activiteiten.

Comments are closed.