kerst met panettone
“Le regole del Panettone Perfetto”
23 december 2015
Wandeling vanaf Piedicavallo
Een stukje noordelijk Piemonte
3 juni 2016

Castello di Pralormo is een 13de eeuws kasteel gelegen tussen Turijn en de Langhe. De huidige eigenaresse, Consolata Pralormo, is sinds een bezoek aan Nederland in de ban van de tulp. Rond haar kasteel staan er sedertdien ruim 75.000. Elk voorjaar worden de tuinen en het kasteel opengesteld en is er een tuinbeurs (Messer Tulipano).

Het park rond het kasteel dateert uit de 19de eeuw en is aangelegd door hofarchitect Xavier Kurten. De tuin wordt gezien als één van de belangrijkste tuinen onder de tuinen van de Savoye paleizen. De familie van Consolata heeft het kasteel sinds 1680 in bezit en zij bewonen het permanent. In de 13de eeuw was het kasteel een vierkant fort. Wanneer je het kasteel bezoekt zie je dat het kasteel  in de loop der eeuwen door de diverse eigenaren is aangepast aan de mode en eisen van die tijd. In 1830-1840 veranderde de politicus graaf Carlo Berardo di Pralormo het kasteel in een indrukwekkend verblijf; met de hulp van hofarchitect Ernesto Melano, die ook verantwoordelijk was voor de verbouwing van het Castello Reale di Racconigi (overigens ook een leuk kasteel en dorpje om te bezoeken). In de 19de eeuw werd er ook een prachtige Oranjerie en een serre van de Gebroeders Lefebvre uit Parijs gebouwd.

Kasteel en tuinen zijn in 2016 geopend alle dagen van 2 april tot 1 mei en daarna alle zondagen van 8 mei tot 30 oktober tussen 10.00 en 18.00 uur. In april en mei is er elk weekend een proeverij onder leiding van ‘i Maestri del Gusto’.

Castello di Pralormo

Comments are closed.