Hedendaagse kunst in november!
2 november 2015
Turijn in december
7 december 2015
Voor wie in november Piemonte bezoekt, zijn er nog diverse mogelijkheden om buiten het restaurant kennis te maken met de truffel.

In het stadje Alba zijn er tot 15 november op zaterdag en zondag nog de speciale markten. De festiviteiten rond de witte truffel zijn al voorbij. Die vinden er in oktober plaats. Voor truffelmarkten kan nu uitgeweken worden naar San Damiano d’Asti en Canelli. Op 8 november aanstaande is er in San Damiano d’Asti een regionale truffel markt, Fiera Regionale del Tartufo e dei Santi. Ook in Canelli is er die zondag een Fiera Regionale del Tartufo e di San Martin. Je kan er witte truffel kopen, maar ook deze truffel verwerkt in gerechten proeven.

De truffel wordt met veel mystiek omgeven. Truffelzoekers proberen de vindplaats van deze kostbare ondergrondse paddenstoel geheim te houden. Vooral de witte truffel, omdat deze zeer gevraagd en daarom ook zeer prijzig is. De hondjes van de ’trifulau’ doen het werk en worden dan ook goed in de gaten gehouden. Zelfs met een satellietzender geklonken om de hals hebben we deze hondjes wel eens gezien. Een goede truffel uitzoeken, vraagt enige kennis. Niet elke aangeboden truffel is een verse of smakelijke.

Truffel wordt rauw gegeten. Dun geschaafd met een speciale schaaf (mandolino) eet je het over een bord met tagliatelle of risotto. Ook wordt het in een gerecht met ei verwerkt of bij ‘carne cruda’. De truffel wordt meestal aan tafel pas over het gerecht geschaafd. Hoe verser des te beter het aroma tot zijn recht kan komen!

Niet iedereen is liefhebber van truffel. Gelukkig is er nog een ander regionaal product dat deze maand extra aandacht vraagt: porro di Cervere, een extra zoete en erg lange preisoort, die alleen in Cervere (omgeving Bra) gekweekt wordt. Tussen 7 en 22 november vinden er allerlei evenementen plaats met deze prei in de hoofdrol. Maar je kan deze prei natuurlijk ook op de markt kopen en er een heerlijk gerecht mee maken.

Comments are closed.