Nebbiolo druiven
Piemontese wijnen in ‘De Kleine Hamersma’
19 oktober 2015
Truffel in november
4 november 2015
In Turijn is november de maand van hedendaagse kunst. Deze maand start met de toonaangevend beurs voor hedendaagse kunst Artissima. Zodra de zon ondergaat gloeit in de stad een kleurrijk licht van bijzondere objecten. De straten worden dan verlicht met lichtobjecten van bekende en minder bekende kunstenaars. De musea van hedendaagse kunst hebben bijzondere tentoonstellingen, er is een groot muziekfestival en de maand wordt afgesloten met chocolade – waar Turijn ook zo geliefd om is – en films.

Artissima 2015 vindt plaats van 6 tot 8 november in de Oval Lingotto. Sinds het begin in 1994 combineert het de aanwezigheid van de internationale kunstmarkt met experimenten en onderzoek in hedendaagse kunst. Circa 200 galeries geven er acte de presence. Museum curatoren en directeuren zijn betrokken bij tentoonstellingen in de stad.

Flashback (5-8 november) vindt voor de derde keer plaats in Pala Alpitour (vlakbij het voormalige Olympisch stadion) en presenteert onder het motto “L’Arte è tutti contemporaine” vooral galerieën met kunst uit de 19de en begin twintigste eeuw.

Paratissima is van 4 tot 8 november in het gebouw Torino Esposizioni, vlakbij het Parco Valentino. Ontstaan als tegenhanger van Artissima, kan je op deze beurs werk zien van kunstenaars, fotografen, designers ed. die nog niet het gevestigde podium van hedendaagse kunst hebben bereikt.

Luci d’Artista: voor de 18de keer dit jaar! Overal in de stad, wanneer je naar boven kijkt, tref je als het donker is hedendaagse lichtobjecten. Een aantal lichtobjecten keren elk jaar terug, maar er zijn ook nieuwe verrassingen.

De winnaar in 2014 van de Illy Present Future Prize, Rachel Rose, heeft een video installatie presentatie in Castello di Rivoli, hèt museum voor hedendaagse kunst in Turijn. Ook in het museum GAM, Fondazione Merz, Re Rebaudengo en andere locaties zijn er tentoonstellingen en manifestaties die allen in het teken staan van hedendaagse kunst en muziek. Zie voor een overzicht: contemporarytorinopiemonte.it

Met de ‘Torino+Piemonte Contemporary Card’ kunnen veel musea en manifestaties gratis dan wel tegen gereduceerd tarief worden bezocht. In de prijs van de kaart zit ook een pas voor twee dagen openbaar vervoer verdisconteerd. Te koop bij het bureau voor toerisme in de Turijn. De kaart kost € 25,-.

En dan nog iets aparts. Tot 30 november kan het zomaar gebeuren dat je al wachtend bij de bushalte oog in oog komt te staan met publieke kunst: een affiche van “Le notti di Tino di Bagdad” dat gecombineerd met een op de telefoon te downloaden App Tino een animatie laat zien.

Tot slot. Het filmfestival van Turijn vindt plaats van 20 tot 28 november. Het festival Cioccolatò van 20 tot 29 november.  Hier later meer over.

Comments are closed.