Kartuizer klooster in Collegno-Turijn
15 oktober 2015
Hedendaagse kunst in november!
2 november 2015
Afgelopen zaterdag had het dagblad NRC als bijlage een uittreksel uit de jaarlijkse wijngids van Hamersma opgenomen. Hierbij staan we even stil bij de in deze ‘Kleine NRC-Hamersma’ genoemde Piemontese wijnen. Het zijn wijnen die zowel bij de supermarkt als in de kleine speciaalzaak te koop zijn. Hamersma noemt een Gavi van Fontanafredda, een Barolo van Cappellano en een Dolcetto uit Diano d’Alba. Waar de Gavi van Fonatanafredda te koop is, staat niet vermeld. Wel weet ik dat Albert Heijn wijn van Fontanafredda verkoopt. De Barolo en Dolcetto zijn te koop bij respectievelijk Wijnhandel Koninginneweg en AW/De Wijnrank.

Gavi is een lekkere droge witte wijn van de Cortese druif. Deze druif groeit rondom Acqui Terme, Ovada en Novi in het zuidwestelijke deel van Piemonte. Het is sedert 1998 een DOCG-wijn. Fontanafredda behoort tot de grootste wijnproducenten in de regio. Ooit werd het landgoed door de Italiaanse koning Victor Emanuell II van Savoye aan zijn geliefde Rosa Vercellana (la Bela Rusin) cadeau gedaan. Haar zoon bouwde er in 1878 het huis en de kelders en ontwikkelde het wijngoed. Hamersma geeft hun Gavi een 8,5.

Barolo wordt wel de wijn van koningen en koning onder de wijnen genoemd. Deze DOCG-wijn wordt van de nebbiolo druif gemaakt op een in verhouding klein gebied rondom Barolo; van La Morra tot Monforte d’Alba. Er zijn wijnen, die nog volgens traditionele methoden worden gemaakt en vaak wat zwaarder zijn en barolo-wijnen die moderne vinificatie procedé’s volgen en daarmee vaak toegankelijker. Om de naam Barolo te mogen dragen moet de wijn aan meer voldoen dan alleen gemaakt zijn van een nebbiolo druif. De eisen zijn zeer streng. Het is een wijn, die bij voorkeur in de winter wordt gedronken; bij een stuk pittige (Piemontese) kaas of een gebraad. De door Hamersma beschreven Barolo van een kleine producent roemt hij en krijg van hem een 9,5.

Dolcetto wijn wordt gemaakt van de Dolcetto druif en gold jaren als een gewone tafelwijn. Dat is deze wijn allang niet meer. Sedert 2005 mag deze wijn uit het gebied Dogliani zich Dolcetto di Dogliani DOCG noemen. De door Hamersma genoemde Dolcetto komt uit het iets noordelijker gelegen Diano d’Alba lijkt hiermee te kunnen wedijveren, gezien zijn oordeel: een 9+.

Comments are closed.