‘Gran Medaglia Cangrande 2015’ voor “una donna del Barolo”!

Nizza DOCG is een feit
26 januari 2015
Chocolade en Barolo Chinato 2015
17 maart 2015
Bekijk alles

‘Gran Medaglia Cangrande 2015’ voor “una donna del Barolo”!

Volgende week zondag wordt tijdens de opening van de 49ste Vinitaly in Verona, dé wijnbeurs van Italië, de ‘Gran Medaglia Cangrande 2015’ uitgereikt aan een wijnvrouw uit Barolo. Haar naam is Maria Teresa Mascarello, eigenaar van de Cantina Mascarello Bartolo di Barolo.

Maria Teresa Mascarello en haar vader Bartolo

Cantina Mascarello Bartolo is een kleine producent van grootse Piemontese wijnen. De door haar vader en grootvader neergezette kwaliteit van een traditionele Barolo “non alla moda” zet zij voort. Haar Barolo wijnen moeten het – bewust – doen zonder gekunstelde technologie (tegenwoordig in vele ‘cantine’ zo gebruikelijk) en zonder te rijpen in ‘barrique’ uit Frankrijk of bewerking met ‘roto-fermentors’ voor een verdere verfijning.

Maria Teresa bouwt hiermee voort op een familietraditie, die teruggaat tot 1800. Zij weet met een kleine groep collega-wijnproducenten (waaronder Giacomo Conterno en Bruno Giacosa) de drang te weerstaan om de smaak van Barolo te moderniseren en daarmee voor een groter publiek toegankelijk te maken. Barolo is een wijn, die geduld vraagt. Een wijn met een groots verleden, dat je niet zo makkelijk overboord moet gooien. Haar wijnen ondergaan een lange fermentatie en rijping in grote oude wijnvaten (‘botti’), die gemaakt zijn van lokaal eiken- en kersenhout. Daarmee wordt op traditionele wijze de smaak geperfectioneerd. Haar in 2005 overleden vader Bartolo Mascarello zette voor deze zienswijze de toon: Barolo volgens de ‘oude school’.

De Mascarello wijngaarden beslaan drie hectaren voor de Nebbiolo da Barolo (in de località Cannubi, San Lorenzo e Rué in de gemeente Barolo en in Rocche in de gemeente La Morra). De Barolo wordt samengesteld uit druiven van al deze heuvels en dus niet alleen van de Cannubi. De andere drie hectaren zijn bestemd voor de productie van Barbera en Dolcetto d’Alba en Langhe Freisa.

Een website heeft deze wijnmaker niet. Niet nodig. Haar wijnen verkopen toch wel. Een indicatie van de verkoopprijs: een Barolo kost circa € 150,-, een Barbera circa € 30,-.

Mascarello is dit jaar gekozen uit de 67.000 wijnbouwbedrijven in Piemonte. Van deze wijnproducenten worden 22.000 tegenwoordig geleid door een vrouw.

Comments are closed.