Tip voor onder de kerstboom: eerste Nederlandse Slow Food kookboek
8 december 2014
‘Gran Medaglia Cangrande 2015’ voor “una donna del Barolo”!
17 maart 2015
Uithangbord in Nizza Monferrato

Nizza Monferrato is een klein en charmant plaatsje in het hart van het Barbera d’Asti wijngebied; in de Piemontese provincie Asti. Bekend om de wedstrijd met grote wijnvaten, die elk jaar begin juni op het grote plein gehouden wordt.

Daarnaast is het sedert december 2014 naamgever van een bijzondere Barbera wijn: de Nizza DOCG. De 74ste DOCG-denominatie. Ik werd daarop geattendeerd door een bericht van Josje van Oostrom op LinkedIn. In de 18 gemeenten van Nizza schijnt de lekkerste Barbera geproduceerd te worden. Vandaar dus ook een eigen DOCG.

DOCG staat voor ‘Denominazione di origine controllata e garantita’. Het is de allerhoogste classificatie van wijn in Italië; een classificatie die door de Italiaanse wetgever is opgezet om de wijnboer te beschermen tegen oneerlijke concurrentie en de consument meer zekerheid te geven omtrent herkomst en kwaliteit. DOCG is voorbehouden aan wijnen met prestige, die al minstens vijf jaar DOC (‘Denominazione di originele controllata’) zijn.

Barbera is een rode wijn, die gewaardeerd wordt om zijn elegantie en lange houdbaarheid. Al in de 17de eeuw werd de barbera druif geteeld in de Monferrato. Nu kom je deze druif overal in Piemonte en Lombardije tegen. Het wordt gezien als de op één na beste druif, na de nebbiolo.

Barbera is een wijn voor bij het eten, wegens zijn lage tannine, goede zuurgraad en fruitigheid. Niet alleen voor bij een rijke maaltijd met vlees, maar ook bij een bord pasta, niet al te sterke kazen en/of bij hapjes (aperitivo) smaakt een Barbera goed.

Tot december jl. droegen de Barbera wijnen uit de omgeving van Nizza Monferrato als naam Barbera d’Asti DOCG en DOCG Superiore. Net als elders in deze provincie. De grond (rijk aan kalksteen, klei en calcium) en de klimaatcondities maken het Nizza gebied zo speciaal en superieur. De heuvels met wijnranken liggen er ideaal, van zuidoost tot west. Er valt minder regen dan in het Barolo-gebied en in de late zomer- en herfstmaanden is er een goed verschil tussen de dag- en nachttemperaturen. Op dit moment worden circa 250.000 flessen in het Nizza territorium geproduceerd.

De eerste wijnen met het nieuwe label, Nizza DOCG, kunnen in juli 2016 worden verwacht. Maar natuurlijk kan nu al deze wijn geproefd en gekocht worden (met het oude label) bij wijnproducenten in één van de 18 Nizza-gemeenten: Agliano Terme, Belveglio, Bruno, Calamandrana, Castel Boglione, Castelnuovo, Castel Rocchero, Cortiglione, Incisa Scapaccino, Moasca, Mombaruzzo, Mombercelli, Nizza Monferrato, Rocchetta Palafea, San Marzano Oliveto, Vaglio Serra en Vinchio.

illustraties van de website van Explore Italian Wine

Comments are closed.