Tip voor onder de kerstboom: eerste Nederlandse Slow Food kookboek

Nederlandse producten op de Salone del Gusto
2 december 2014
Nizza DOCG is een feit
26 januari 2015
Bekijk alles

Tip voor onder de kerstboom: eerste Nederlandse Slow Food kookboek

In de Amsterdamse Kookboekhandel werd medio november jl het eerste Nederlandse Slow Food kookboek ten doop gehouden.

Liever Lokaal. 365 dagen per jaar
Het boek is geschreven door drie ervaren kookboekenschrijvers èn actieve leden van Slow Food in Nederland. De recepten in Liever Lokaal weerspiegelen de filosofie van Slow Food: recepten van lokaal verkrijgbare seizoensproducten, die op een eerlijke manier geproduceerd zijn.
Met dit boek willen de schrijvers ons kennis laten maken met het eten uit de eigen omgeving. Met lokale seizoensproducten kan, getuige dit boek, een heerlijk gerecht op tafel gezet worden. 365 dagen van het jaar! Het boek heeft prachtige natuurfoto’s en een grote variëteit aan recepten voor traditionele en moderne gerechten. Voor elk smaak wat wils.
De recepten in het boek zijn gerangschikt per maand: elke maanden heeft vis-, vlees- en groentengerechten en een taart. Het boek is ook heel praktische en denkt mee met de inkoper van de ingrediënten en de kok(in). Het is een boek om uit te koken, maar ook om te lezen en te leren. In deze donkere decembermaand, lekker warm bij de kachel.
Het leuke aan dit boek is dat er ook aandacht is voor de herkomst van ons eten. Voor zoetwatervis. Voor wild. Voor lang vergeten groenten, die langzaamaan weer het schap bij de groenteman en op de markt deelt met meer algemeen bekende groenten. Over paddenstoelen, waar zulke heerlijke gerechten mee te maken zijn. Zelfs aan insecten wordt aandacht besteed. En aan Nederlandse wijnen. Met foto’s, zodat je weet hoe eruit ziet wat je zoekt. En er vallen allerhande tips te lezen.
Door lokaal te kopen, steun je de lokale economie, de lokale kleine boeren en andere producenten en kan je met meer smaak eten. Eén van de auteurs is kookboekenschrijfster Annette van Ruitenburg. Op het eiland Texel woont zij en heeft er eerlijke en lekkere voedingsmiddelen in haar ‘achtertuin’. Dit inspireerde haar om zich verder te verdiepen en van haar hobby koken en tuinieren haar vak te maken. Te leven met de seizoenen en te wachten tot de tijd rijp is om te oogsten, te koken en te eten. Anderen bewust maken van het belang van lokaal verbouwen en daarmee het mede zorgdragen voor cultuurhistorie en het omliggende landschap. De andere schrijvers zijn Elsje Bruijnesteijn en René Zanderink, voorzitter van Slow Food Nederland.
In het voorwoord van het boek schrijft de oprichter van Slow Food, Carlo Petrini, dat “hoe we in de toekomst met voedsel omgaan, afhangt van veel verschillende factoren. Van landbouwtechnieken en distributiesystemen, van onderwijs en logistiek. Maar dat er één factor is die allen overstijgt en dat is onze persoonlijke eetgewoontes“.  Het kookboek Liever Lokaal kan ons daarbij helpen!
Het leuk is dat op 10 december een typisch recept uit Piemonte is opgenomen. Piemonte is de regio waar Petrini vandaan komt. Het gerecht van 10 december heet ‘Bagna Càôda’, maar dan met groenten van Nederlandse bodem.
Het boek besluit met een uitgebreide literatuurlijst voor iedereen die nog verder wil spitten, een paar pagina’s met basisrecepten, -tips en -technieken en heeft een uitgebreide index.
Uitgegeven door Fontaine Uitgevers in samenwerking met Slow Food. Te koop in de (kook)boekhandel en via onder andere Fontaine Uitgevers en de schrijvers. Prijs: € 34,95
En heb je na het lezen van dit verhaal zin om een Terra Madre Dag te bezoeken? Dit kan a.s. woensdagmiddag (10 december) al in De Lier bij Boeregoed Volkskas.

Comments are closed.