artissima
Turijn in november in het teken van de hedendaagse kunst
1 november 2014
Tip voor onder de kerstboom: eerste Nederlandse Slow Food kookboek
8 december 2014

Ruim een maand geleden vond in Turijn de tweejaarlijkse Salone del Gusto/Terre Madre plaats. Dé beurs waar producten met een Slow Food predicaat gepresenteerd worden. En ook dé plaats dus om met al die bijzondere, eenvoudige, lekkere producten en hun producenten kennis te maken.

Om te proeven, maar vooral ook om het verhaal achter het product te horen en te zien met hoeveel liefde en warmte er verteld wordt.

De Salone is niet alleen een beurs om te kijken en te proeven, maar ook om te luisteren (naar lezingen) en te leren (workshops) en te eten (elke avond zorgt een afdeling voor een diner met verhaal).

Niet iedereen heeft tijd en gelegenheid eens in de twee jaar eind oktober af te reizen naar Turijn. Gelukkig kent Nederland ook de nodige producenten met een Slow Food predicaat.

In Turijn was Nederland vertegenwoordigd met zes stands: mosterd van Antonia, schapenham en -worst van Koppert Cress en Vleesrokerij Reinders, vis door het Slow Food Presidium Traditionele Vissers van de Waddenzee, Naegelholt van het Presidium Brandrode Rund, stoofvlees in blik en ossenworst van slagerij Ter Weele uit Oene.

In de Slow Food Nederland stand kon de bezoeker kennismaken met Boeren Leidse boter en Sleutel kaas, Texelsche Schapenkaas, Bloemendaalse Gele Kool, Katwijkse peentjes, Soester Knollen, Westlandse Tafeldruiven, Brabantse Bellefleur appels, Tonneboer Pruimenjam, Limburgse Stroop, Brood van Sint Jansrogge en Vlaardingse ijzerkoekjes. De Giele Waldbeantsjes, Reade Krobbe en de Kollummer Zoete Erwt konden de bezoekers meenemen om later in een eigen moestuin uit te planten.

En gelukkig hoeven we voor deze producten niet naar Turijn af te reizen. Wil je meer weten over bovenstaande producten of over de organisatie Slow Food in het algemeen (of nog beter: lid worden!), ga dan voor meer informatie naar de website van Slow Food.

Comments are closed.