Turijn in november in het teken van de hedendaagse kunst

Chionetti – pionier van kwaliteitswijnen in de Dogliani regio
23 oktober 2014
Nederlandse producten op de Salone del Gusto
2 december 2014
Bekijk alles

Turijn in november in het teken van de hedendaagse kunst

Entree Artissima

In november bruist de stad Turijn van activiteiten en evenementen, die in het teken van vooral hedendaagse kunst staan.

Van 6 tot en met 9 november 2014 vindt voor de twintigste keer de beurs Artissima plaats. Deze beurs behoort tot de belangrijkste beurzen voor hedendaagse en experimentele kunst. Meer dan 190 galerieën tonen er werk van meer dan 1000 kunstenaars. Vorig jaar werd de beurs bezocht door ruim 50.000 kunstliefhebbers en 1200 journalisten.

Rondom deze beurs vinden allerhande andere evenementen en tentoonstellingen met hedendaagse kunst als leidraad plaats.

* Een overzicht van het werk van Roy Lichtenstein, werk van de Engelse Cecily Brown, installaties van Felipe Aguila en de performance kunst van Gianni Colosimo is te bezichtigen in het GAM, het museum voor moderne kunst.
* In Palazzo Chiablese wordt een overzicht van de Russische avant-garde getoond, verzameld door de Rus George Costakis, die veel kunstenaars persoonlijk kende.

Luci d’Artista, Piazza della Città

* One Torino toont dit jaar het resultaat van een samenwerking tussen Maurizio Cattelan, Marta Papini en de conservator van het Palais de Yokyo Myriam Ben Salah. Titel van de tentoonstelling is ‘Shit and Die’.
* De straten van het centrum zijn zodra de zon onder gaat weer verlicht door de kunst van ‘Luci d’Artista. De stad organiseert een tocht langs alle lichtsculpturen. Op 1 november a.s. gaat hier ‘het licht aan’ en wordt ter gelegenheid hiervan een marathon georganiseerd.
* Bij de Fondazione Sandretto Re Rebaudengo is de tentoonstelling ‘Beware Wet Paint’, een tentoonstelling met werk van de nieuwste generatie digitale kunstenaars.
* De Pinacoteca Giovanni e Marella Agnelli toont ‘Martino Gamper: design is a state of mind’: boekenkasten en andere meubels die de geschiedenis van de toegepaste kunst van de jaren dertig tot nu toe vertelt.

Tentoonstelling Russische Avant-garde

* Castello di Rivoli Museo d’Arte Contemporanea toont werk van de Française Sophie Calle. In de ‘Manica Lunga’ van dit museum is een overzicht van tekeningen van bekende kunstenaars uit de twintigste eeuw te zien: ‘Intenzione manifesta. Il disegno in tutte le sue forme’.

Op 8 november a.s. is ook de Torinese nacht gewijd aan hedendaagse kunst. Met muziek, theater, performing kunst en bijzondere openstelling van musea, expositieruimten en galerieën.

Er is zelfs een App: iContemporary


De maand november sluit af met het Filmfestival van Turijn en de chocolade beurs.

Genoeg van al dat moderne?! Een tentoonstelling die deze maand zeker niet overgeslagen mag worden, is die over Leonardo da Vinci, zijn tekeningen en die van andere grote kunstenaars uit de geschiedenis: ‘Leonardo e i tesori del Re’. Het meest beroemde portret van Leonardo da Vinci, eigendom van de Biblioteca Reale en zelden tentoongesteld, is er gedurende de tentoonstelling te bezichtigen.

Comments are closed.