Chionetti – pionier van kwaliteitswijnen in de Dogliani regio

Eerste zondag in November: De Monferrato witte truffel markt
22 oktober 2014
artissima
Turijn in november in het teken van de hedendaagse kunst
1 november 2014
Bekijk alles

Chionetti – pionier van kwaliteitswijnen in de Dogliani regio

De naam Dogliani hangt samen met die van de druif dolcetto; ofwel andersom. Deze druif rijpt vroeg en de oogst is meestal al in de laatste weken van september. Sinds 2005 mag de Dolcetto wijn uit Dogliani zich Dolcetto di Dogliani Superiore ofwel Dogliani DOCG noemen. Op etiketten tref je ook de naam Dogliani di Dogliani aan. Was Dolcetto eerst vooral een eenvoudige tafelwijn, de Dogliani DOCG is dit niveau ruim ontstegen.

Een bekende en gewaardeerde producent van Dogliani wijnen is Chionetti. Dat is vooral te danken aan Quinto Chionetti. Het wijngoed Chionetti dateert van 1912. Toen startte Giuseppe Chionetti, grootvader van de huidige eigenaar met de aanplant van wijndruiven en vervolgens de productie van wijn. Kleinzoon Quinto Chionetti (nu 87 jaar oud) is een pionier als het gaat om de wijze van wijnproductie; met respect voor de natuur en volgens de nieuwste enologische technieken.

Het bedrijf omvat circa zestien hectare wijngaarden en produceert circa 85.000 flessen per jaar. Naast twee Dogliani ook een Langhe Nebbiolo.

Comments are closed.