Arneis de eerste Docg-wijn in mini-fles
26 augustus 2014
Evenementen in Langhe en Roero in september
9 september 2014

Elk jaar hebben we als gehucht een gezamenlijk eten. Niemand wil daarbij ontbreken. Ooms en tantes, opa’s en oma’s, broers en zussen, buren voor even en buren voor altijd. Allen doen hun best aanwezig te zijn. Wij als enige buitenlanders ook. De samenstelling van de oude generatie wijzigt zich langzaam. Helaas. Ook al worden de ‘anziani’ hier soms heel oud, ook zij hebben niet het eeuwige leven. Een volgende bijeenkomst voelt iedereen zich een beetje gemankeerd als een van de anziani ontbreekt.

Alle niet-bejaarden leveren een bijdrage aan dit zomerfeest. Iedereen kookt wat, neemt de zelfgemaakte salami of  zelf geproduceerde wijn mee. Uitzondering is zia Clementine. Elk jaar maakt zia (tante) Clementine ondanks haar hoge leeftijd, haar Bonèt. Ook dit jaar, maar nu met het verdriet dat haar man er niet meer bij is. Vol trots en oh wee als het mislukt. Dan is het huis te klein. Iedereen houdt de adem in als de bonèt uit de puddingvorm op het bord gestort wordt. En gelukkig, elk jaar gaat het tot nu toe goed. En elk jaar vertelt ze me hoe ik zelf deze bonèt kan maken.

In het boek ‘ Genieten in Piemonte’ staat het recept van een ‘blanke’ bonèt. Zia Clementine maakt altijd een donkere, met cacao. Daarom nu haar recept.

Nodig: een metalen puddingvorm met een diameter van circa 20 cm, 5 eieren, 5 eetlepels suiker, 1/2 liter volle melk, 2 a 3 lepels cacao, 18 amaretti (de grote!), 1 beker koffie (de mokka koffie, gezet met een percolator).

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Voeg eerst de eieren en suiker samen tot het een geheel is. Verkruimel de amaretti en voeg deze bij het eier/suiker mengsel. Daarna de koffie, cacao en melk toevoegen en het geheel goed mixen met een garde. Karamelliseer 1 lepel suiker in de puddingvorm op het vuur van het gasfornuis. Doe daarna het gemixte mengsel in de puddingvorm en plaats de vorm in een bak met water (au bain marie). Plaats het geheel in de voorverwarmde oven en bak het in 30 a 40 minuten gaar. Kijk na 30 minuten met de steel van een lepel of het mengsel nog aan de steel plakt. Zo niet dan is de bonèt klaar. Het kan ook, bij gebrek aan een oven, op het gas au bain marie gegaard worden.

In plaats van in één grote puddingvorm, kan je de bonèt ook in kleine (panna cotta) vormen maken. Kruimel er vlak voor het serveren wat geplette amaretti over. De combinatie van het zachte van de pudding en het harde van het koekje is lekker. Althans, vind ik.

Comments are closed.