Neive behoort tot de 211 mooiste dorpjes in Italië

penone-venaria
Beeldhouwer Giuseppe Penone ontvangt Praemium Imperiale
21 juli 2014
Relieken van San Teobaldo terug in Alba
13 augustus 2014
Bekijk alles

Neive behoort tot de 211 mooiste dorpjes in Italië

In Italië dragen 211 dorpjes het keurmerk ‘i borghi più belli d’Italia’ – de mooiste dorpjes in Italië. Tot dit exclusieve gezelschap behoort sedert 2006  het wijndorp Neive in de Langhe.

Neive ligt ten oosten van Alba en Barbaresco. Een klein dorpje op de top van een heuvel en omringd door wijngaarden. Het lag al in de Romeinse tijd aan de doorgaande weg van Alba naar Acqui Terme; de Via Aemilia. Haar naam schijnt het te danken aan een Romeinse adellijke familie met een vergelijkbare naam: gens Naevia of Naevii. De Romaanse klokkentoren herinnert nog aan een Benedictijner klooster uit de 10de eeuw. Van de 11de tot de 13de eeuw was het dorp speelbal in de strijd tussen de twee grote rivalen Alba en Asti. De laatste gravin van Neive, Maria Vittoria, trouwde in de tweede helft van de 19de eeuw met de tweede zoon van de koning van Italië Vittorio Emanuele II.

Het goed geconserveerde centrum van Neive kan je in twee delen verdelen: ‘Ripasorita’, dat de middagzon vangt en ‘Ripafredda’, dat de zon in de ochtend heeft. De originele concentrische dorpsplattegrond is nog intact en de romantische straatjes zijn bestraat volgens de Romeinse techniek.

De wijnproducenten uit Neive en directe omgeving hebben zich verenigd in ‘La Bottega dei Quattro Vini’. Zij zetelen in het oude centrum aan de Piazza Italia 2. Hier kan iedereen hun wijnen proeven en kopen: Barbera, Barbaresco, Dolcetto en Moscato – de ‘quatro vini di Neive’. Dit zijn vier totaal verschillende wijnen.

De Barbaresco behoort tot de duurdere wijnen en wordt gemaakt van de nebbiolo-druif en kan zich meten met de naburige Barolo. Sommigen geven de voorkeur aan Barbaresco, omdat deze wijn minder zwaar is. De Barbera wordt gemaakt van de barbera-druif en is een heerlijke wijn bij bij voorbeeld een pasta-maaltijd. Dolcetto, genoemd naar de wat zoete dolcetto-druif werd lang gezien als een eenvoudige tafelwijn, maar kent tegenwoordig ook erg lekkere voorbeelden. In het Dogliani-gebied is het zelfs een DOCG-wijn (Dogliani DOCG). Het zijn allen rode wijnen. De Moscato is een witte dessertwijn; licht zoet.

Medio oktober in het weekend vindt in Neive het wijnfeest ‘Neive, vino e …‘ plaats; ter ere aan de dan geoogste druiven. De druivenranken rondom het dorp kleuren goudbruin en rood, het dorpje ruikt naar het most van de druiven en de mensen genieten er van wijn, lekker eten en elkaars gezelschap.

Voor een ander verhaal over Neive, lees elders in dit blog over Romano Levi en zijn grappa.

Wil je lezen over de andere mooiste dorpjes in Italië, Ciao Tutti heeft er in mei 2014 een boekje over uitgegeven: ‘de 211 mooiste Italiaanse dorpjes’.

Comments are closed.