perziken
Drie kisten perziken en wat dan…
19 augustus 2014
Arneis de eerste Docg-wijn in mini-fles
26 augustus 2014

De oogst is weer begonnen. Ondanks de natte en koele zomer zijn de hazelnoten in de Langhe al rijp. Veel vroeger dan vorig jaar. Tijd dus voor de hazelnotenoogst.

Wij rapen onze hazelnoten stuk voor stuk met een brandende rug en een volle mand als resultaat. Dat doen de boeren in onze directe omgeving al lang niet meer. Dat zou ook geen doen zijn bij meerdere hectaren met hazelnotenbomen. De boeren huren speciale zuigers bij de coöperatie en daarmee worden de reeds gevallen hazelnoten rondom de bomen opgezogen. Vervolgens worden de noten gesorteerd op leeg (de kern al opgegeten door een parasiet of relmuizen en eekhoorns) en op grootte. De boeren die ik sprak, zijn dit jaar erg tevreden over de grootte van hun hazelnoten.

Minder zijn ze te spreken over de schade die vooral de relmuizen hebben aangericht. Deze nachtdieren vormen een ware plaag; elk jaar opnieuw. Uilen en buizerds worden ingezet om de populatie relmuizen een beetje in toom te houden. Net als marters, die ook van een relmuis op z’n tijd houden. ’s Nachts horen we regelmatig dat het er in het donker niet altijd zachtzinnig toegaat. Het verhindert de relmuizen niet elke nacht weer een bacchanaal aan te richten in de hazelnootgaarden; een waar lekkernij-paradijs voor deze liefhebbers van de Langarole hazelnoot.

Maar nu over hazelnoten-chocoladepasta. In NRC van afgelopen week las ik een artikel over de te verwachten stijging van de prijs van hazelnoten uit Turkije. Ferrero, de producent van Nutella chocoladepasta, gebruikt in zijn chocoladepasta vooral Turkse hazelnoten. Opvallend, aangezien Ferrero zijn hoofdkantoor heeft in Alba en dat ligt weer iets ten noorden van al die hazelnootgaarden met eerste kwaliteit hazelnoten, de Tonda Gentile delle Langhe. De lekkerste hazelnoot, die er is. De hazelnotenoogst in Turkije schijnt dit jaar tegen te vallen door late vorst in april. De keuze voor Turkse noten zal een prijstechnische zijn. Zelfs met de te verwachten prijsstijging is de kiloprijs van Turkse hazelnoten vele malen lager dan die voor hazelnoten uit de Langhe. De hazelnoten uit de Langhe waren vroeger vooral voor lokale consumptie. Nu vinden ze hun weg makkelijk over de hele wereld en worden verwerkt in allerhande andere lekkernijen (gianduja, ijs, taarten, chocolade, torrone).

Of de Langarole hazelnoten dit najaar hun weg vinden naar de Nutella-pasta en deze pasta dan nog lekkerder maakt, is de vraag. Een kleinere en biologische producent van hazelnoten-chocolade pasta is Rigoni di Asiago uit Asiago (ten noorden van Vicenza). Hun producten zijn ook in Nederland te koop en zij gebruiken voor hun chocoladepasta hazelnoten uit de omgeving van Viterbo.

Verantwoordelijk voor de chocoladepasta met hazelnoten uit de Langhe zijn de kleine lokale producenten. Hun producten kom je tegen in de kleinere (delicatessen) winkels in de dorpen, stadjes en steden en soms ook bij de supermarkten in de Piemonte. Een grote naam onder hen is de in Italië wereldberoemde Luca Montersino uit Monticello d’Alba. Zijn chocolade-hazelnotenpasta en andere chocolade lekkernijen zijn onder andere te koop in de winkels van Eataly en in Alba op de Piazza Rossetti 6. De prijs is iets anders dan bij Nutella, maar je krijgt dan ook 46% hazelnoten per potje van 200 gram. En zonder toegevoegde suikers (in tegenstelling tot de twee andere chocoladepasta-merken). Dus ook vanuit dat oogpunt beter.

Comments are closed.