hazelnoten Tonda Gentile delle Langhe
Chocolade pasta en hazelnoten
20 augustus 2014
Bonèt van Zia Clementine
1 september 2014
Arneis wijnproef bij Penna in Alba Senio d’Elvio.

Het Consorzio van wijnboeren in de Piemontese streek Roero wil hun product ook kunnen aanbieden in vliegtuigen. Daarom dat ze hun Arneis wijn vanaf nu ook aanbieden in flessen van 0,187 liter. Daarmee is deze wijn de eerste Docg-wijn in Italië, die gaat ‘vliegen’ in een dergelijke fles. Arneis was al verkrijgbaar, maar dan in een standaard wijnfles, in de business class.

De Arneis is een antieke witte druif en had ooit als doel de donkerkleurige nebbiolo wat op te lichten. Het woord arneis betekent ‘kleine moeilijke’; een druif die lastig te verbouwen was.

Arneis is een een heerlijke droge witte wijn, zeer geurig en met een iets bittere afdronk. Arneis kan het beste jong gedronken worden en komt goed tot zijn recht bij circa 8 graden Celcius. De uitdaging voor de wijnproducenten in Roero is nu een Arneis-wijn te maken, die kan verouderen. Daar wordt hard aan gewerkt.

In Nederland kom je Arneis nog maar mondjesmaat tegen. In Piemonte is het een favoriete wijn voor een aperitief, maar ook bij lunch en diner.

De streek Roero grenst aan de Langhe, net ten noorden van de steden Bra en Alba. In de heuvels van de Roero wordt een witte, maar ook een – minder bekende – rode Arneis wijn geproduceerd. Ook in de Langhe kom je Arneis tegen. Dan staat er op de fles ‘Langhe Arneis’.

Comments are closed.