Beeldhouwer Giuseppe Penone ontvangt Praemium Imperiale

Nachtwandeling door de wijngaarden bij Roddi in de Langhe – 19 juli 2014
17 juli 2014
Neive behoort tot de 211 mooiste dorpjes in Italië
4 augustus 2014
Bekijk alles

Beeldhouwer Giuseppe Penone ontvangt Praemium Imperiale

Net buiten Turijn in de immens grote tuin van het Savoye paleis Venaria Reale is een drie hectaren grote beeldentuin: ‘Il Giardino delle sculpture fluïde’. De tuin is ingericht met veertien werken van Giuseppe Penone (1947) uit de periode 2003 – 2007.

Deze Italiaanse beeldhouwer, afkomstig uit Garessio in de Maritieme Alpen
van de provincie Cuneo (ten zuidwestenvan Turijn), was het de jongste lid van de Arte Povera beweging. Nu werkt hij in Parijs en Turijn.

Met zijn beelden probeert hij contact te maken tussen mens en natuur. De boom als levend organisme en daarmee zo lijkend op de menselijke figuur, staat centraal in zijn werk. Naast met hout, werkt hij met lood en staal en zijn zijn bomen in Venaria van brons, marmer en steen.

Zijn werk is te vinden in veel belangrijke privé- en openbare collecties (Tate London, Museum of Modern Art New York). Penone heeft de Praemium Imperiale samen met de Franse schilder Martial Raysee, de Engelse architect Steven Holl, de Estlandse componist Arvo Pärt en de Zuid-Afrikaanse toneelschrijver Athol Fugard gewonnen. De Praemium Imperiale wordt wel de ‘Nobelprijs voor de kunsten’ genoemd. De Japanse keizerlijke familie reikt deze prijs jaarlijks uit.

Comments are closed.