Restaurant Piazza Duomo in Alba op 39ste plaats.
30 april 2014
Torinese juwelen uit de 3D-printer
22 mei 2014
Italië beschikt naast een uniek cultureel erfgoed ook over een bijzondere rijkdom aan meer dan 350 autochtone wijndruivenrassen. Zo’n druif is de nascetta druif uit de Langhe, een regio die beroemd is vanwege de Barolo wijnen. Voor het eerst dronk ik wijn van deze druif toen ik een paar jaar geleden bij Annamaria Abbona in Farigliano naast haar Dolcetto wijnen een glas Netta kreeg. Vandaag proefde ik een geheel andere Nascetta wijn. We waren bij de relatief jonge wijnproducent Diego Conterno in Monforte d’Alba.

Nascetta is een witte druif en was in de 19e eeuw van Alba tot Mondovì populair. De succesvollere nebbiolo verdrong de nascetta toen naar de achtergrond. De nascetta druiventrossen zijn niet al te groot en de opbrengst is laag. Dat is misschien ook een reden dat de nascetta werd gedegradeerd tot witte boerenwijn en een langzame dood leek te sterven.
Vanaf begin jaren negentig starten het wijnhuis Elvio Cogno en Le Strette met de aanplant van deze nascetta druif rondom het dorp Novello. Dit gebeurde nadat Savio Daniele van Cantina Le Strette als student in 1988 op de enologische school van Alba een wijn van deze druif te proeven kreeg. Een ander verhaal vertelt dat Valter Fissore van Cantina Elvio Cogno deze druif ontdekte bij een lokale boer. Vervolgens kreeg ook de ‘Microbiologia e Industria Agraria Università’ van Turijn belangstelling voor deze druif en determineerde deze. Drijvende kracht achter het vervolgens op de markt brengen waren Valter Fissore en Nadia Cogno van Cantina Elvio Cogno.
Het wijnhuis Elvio Cogno kwam in 1994 al met een eerste kleine hoeveelheid nascetta wijn onder de naam Nas-cetta. Le Strette volgde iets later. Zij brachten na twee jaar van experimenteren deze wijn in 1999 op de commerciële markt. Aangezien een druif gebruikt werd die niet officieel was geregistreerd, mocht de naam van de druif niet op het etiket! In haar regels zijn de Italiaanse wijnautoriteiten conservatief en bureaucratisch. Nieuwe initiatieven worden op z’n minst wantrouwend bekeken. Maar Cantina Elvio Cogno gaf niet op.
In 2000 werd de druif eindelijk erkend en kreeg de wijn het laagste kwaliteitspredicaat: Vino da Tavola. Een paar jaar later volgde de promotie tot Langhe Bianco DOC. De druivennaam nascetta mocht nog steeds niet op het etiket worden vermeld. Vanaf de oogst van 2010 mag de wijn eindelijk Langhe Nascetta DOC heten. Bij Elvio Cogno wordt deze wijn nu verkocht onder de naam Langhe Anas-Cëtta DOC, bij Le Strette heet het Nas-Cëtta di Novello. Beide wijnhuizen experimenteren met het ouder laten worden van deze wijn.
Inmiddels vind je de druif in diverse wijngaarden in de Langhe en produceren circa twintig ‘cantina’s’  een nascetta wijn. Er zijn er zelfs die al spreken van de toekomstige koning der witte wijnen (in navolging van Barolo als “wijn der koningen en koning der wijnen”). Andere producenten zijn onder andere: Ellena Giuseppe, Annamaria Abbona, Cascina Adelaide, Reverdito, Rivetto, Ettore Germano en Diego Conterno.

Een mistig uitzicht begin mei bij Monforte d’Alba


De wijngaarden van de nascettabevinden zich over het algemeen op 400-450 meter hoogte en zijn op het noorden of westen gericht. Dit zorgt voor voldoende frisheid in de wijn.
Geen malo (melkzuurgisting) voor deze wijn. Vergisting en rijping vinden meestal plaats op roestvrij staal; soms ook op hout. 

Aroma`s van reine claude, perzik, frisse zuren, een hint van rozemarijn en het voor veel Italiaanse witte wijn karakteristieke bittertje op het eind proef je. De structuur van de wijn van nascetta staat rijping op houten vat toe en zorgt dan voor een parfum van een vleugje acaciahoning. Volgens sommigen heeft nascetta iets van een Grüner Veltliner. De smaak wordt mede bepaald door de leeftijd van de wijnranken. Veel producenten hebben nog relatief jonge druiven. Wanneer de druivenranken 4 tot 5 jaar ouder zijn, geeft het een andere wijn. Net als de locatie (samenstelling grond, ligging ten opzcihte van de zon, ed.), bepaalt de leeftijd van de ranken en het productieproces (‘hand van de meester’) de uiteindelijke smaak.

Na botteling is het advies de wijn binnen 2 tot 3 jaar te drinken. De wijn dient koel, circa 12 graden Celsius, gedronken te worden. Na het openen van de fles is de wijn nog 3 tot 4 dagen goed. Alleen de geur gaat in de loop der dagen iets achteruit.

Comments are closed.