Restaurant Piazza Duomo in Alba op 39ste plaats.

wijn
Meivakantie in Piemonte plannen
20 april 2014
Nascetta, een gewone druif die bijzonder werd
2 mei 2014

Op de San Pellegrino ranglijst van 50 beste restaurants in de wereld staan sinds eergisteren slechts drie Italianen. Eén van deze drie restaurants staat in de Langhe.

Het gaat om Piazza Duomo in het oude centrum van Alba. Sinds eergisteren staat het op nummer 39, twee plaatsen hoger dan de vorige ranking.

Samen met de Ceretto familie startte Enrico Crippa in 2005 twee restaurants, naast elkaar, in het oude centrum van Alba aan het Piazza del Risorgimento (ook wel Piazza Duomo genoemd). Het restaurant Piazza Duomo (drie Michelinsterren) en La Piola.

De Ceretto familie is onder andere bekend om haar kwaliteitswijnen uit de Langhe en de door Sol Lewitt en David Tremlett beschilderde kapel, dat als een kleurrijke baken tussen hun Barolo wijngaarden staat.

Beide restaurants hebben een andere benadering en daarmee ook een andere prijsklasse. In La Piola tref je de traditionele eenvoudige Piemontese keuken, in Piazza Duomo is deze keuken wel de basis, maar presenteert het zich op een chique, vernieuwende en verfijnde wijze. Een dolce kost er waar je elders in de Langhe een volledige Piemontees menù voor krijgt; ook van zeer goede kwaliteit en smaak, maar anders in presentatie. De groenten van beide restaurants komen uit de eigen moestuin van Crippa. Die staat natuurlijk ook in de Langhe.

In La Piola worden wijnen van kleine producenten uit de Langhe geschonken. Met een redelijk geprijsde kaart van los te bestellen gerechten, maakt dit restaurant een waardige presentatie van het landelijke en kleinschalige Langhe waar. Hiertegenover staat Piazza Duomo voor het meer mondiale van het Langarole erfgoed: eerlijke producten met een fantastische presentatie en smaak.

Bij La Piola eet je van speciale borden, ontworpen door hedendaagse kunstenaars. De familie Ceretto steunt op vele manieren de kunsten en met deze borden zet La Piola eigenlijk een oude Italiaanse traditie voort: die van de Piatto del Buon Ricordo.

Bij een bezoek aan Alba, zeker langsgaan!

Comments are closed.