‘Dizionario dei pittori piemontesi dell’Ottocento’

Messer Tulipano – 15e editie
31 maart 2014
Moscato d’Asti in de aanbieding bij Albert Heijn
14 april 2014
Bekijk alles

‘Dizionario dei pittori piemontesi dell’Ottocento’

Alberto Pasini

Aanleiding aandacht te besteden aan de eind 2013 uitgegeven ‘encyclopedie’ van de Piemontese schilderkunst van de 19de eeuw is de tentoonstelling van schilderijen van Alberto Pasini in de Fondazione Accorsi in Turijn. Alberto Pasini (1826-1899) haalde zijn inspiratie uit de Oriënt.

De 19de eeuw in Italië stond in het teken van veel veranderingen; politiek, sociaal, cultureel en economisch. Ook de invasies van onder ander Napoleon en de Oostenrijkers lieten hun invloed achter. In de schilderkunst zie je dat terug in de grote diversiteit aan stijlen. Al deze stijlen komen aan bod in de ‘Dizionario dei pittori piemontesi dell’Ottocento’ van G.L. Marini e.a. (700 pag., € 153,-, uitgever AdArte).

Mario Reviglione – ritratto di Amalia Guglielminetti

Volgens recensent Marco Vallora in de krant La Stampa verbleken de schilderijen van Renoir, die tot voor kort in Turijn te zien waren op een grote overzichtstentoonstelling, bij het aanschouwen van de Piemontese negentiende eeuwers.

Voert het te ver dit lijvige boekwerk aan te schaffen, er in de boekhandel doorheen bladeren toont aan dat het hier om ten onrechte veronachtzaamde kunstschilders gaat.

De tentoonstelling over Alberto Pasini is nog tot 29 juni 2014 te zien in de Fondazione Accorsi – Ometti / Museo di Arti Decorative in Turijn. Het museum is een soort huis-museum in een begin 17de eeuws palazzo. Rijk ingericht met meubilair, kristal en huisraad, zoals gebruikt in een adelijk 18de eeuws huishouden en alsof de bewoner ieder moment om de hoek komt kijken.

Comments are closed.