‘Nederlandse’ directeur voor Museo Egizio in Turijn
19 maart 2014
Op zoek naar pyroop
24 maart 2014

Saluzzo, een mooi en oud stadje, aan de voet van de Alpen in het westen van Piemonte heeft sinds kort twee nieuwe musea.

In het oude kasteel – Castiglia – op de heuvel boven de stad, ooit zetel van de markiezen van Saluzzo, zijn eind februari jl twee musea geopend. Het ene museum gaat over de hoofse cultuur, het andere is een herinnering aan de gevangenis, die hier ooit gevestigd was.

In het museum over de hoofse cultuur krijg je een beeld van de riddertijd in dit oude Markizaat. Een grote multimediale rondleiding trekt je in de tijd dat ridders nog de dienst uitmaakten. Daarnaast is in tien zalen een expositie ingericht over de wereld ten tijde van deze ridders (12de-16de eeuw), over belangrijke lokale edelen als de markiezen Tommaso II en Ludovico II en over de legende die Saluzzo wereldwijde bekendheid heeft gegeven: de verhalen van Griselda verteld door Boccaccio en Petrarca.

Het museum ter herinnering aan de tijd dat het een gevangenis was (1825-1992) laat zien hoe gevangenen geïsoleerd opgesloten werden en vertelt over het dagelijkse leven van toen als gevangene. Wat er werd gegeten, het werk dat gevangenen moesten doen, ed.

Overigens is Saluzzo als stadje al een bezoek waard. Het is een centraal referentiepunt voor de omliggende dorpen, waar bewoners en bezoekers aan het einde van de dag al flanerend een ijsje eten of stilhouden voor een apéritief in een lokaal caffè. De Torre Civica is een leuke klim met als beloning een prachtig uitzicht. Sla het in de buurt gelegen Casa Cavassa dan niet over: een mooi bewaard gebleven woonhuis uit de renaissance tijd; tegenwoordig een charmant museum.

Comments are closed.